Објављен седми том Српског биографског речника

НОВИ САД: Грандиозни пројекат Матице српске, израда Српског биографског речника (СБР), започет 1994, у октобру ове године крунисан је изласком из штампе седмог тома.
srpski biografski recnik
Фото: Ilustracija

На 884 стране објављено је 1.626 биографија личности, чија презимена или имена почињу словима Мл–Му, Н, Њ, О и Пав–Пан, које је написало  323 сарадника. Као и претходних шест томова и овај садржи фотографије појединих личности (524), за шта захвалност припада установама и појединцима који су Матици српској учинили доступним тај илустративни материјал.

Према речима главног уредника проф. др Бранка Бешлина, када је започет рад на СБР предвиђено је да изађе у 12 замашних томова, односно на десетак хиљада страница, тако да је до сада урађено више од половине планираног посла.

Чињеница да је урађено више од половине тог огромног посла даје нам за право да будемо задовољни, каже Бешлин.

Према његовим речима, у претходном  раздобљу рад на пројекту одвијао се уходано и без застоја, мада су, што је нажалост неминовно у дугорочним подухватима, остали без неколико драгоцених уредника и сарадника.

Превладати губитак све је теже,  посебно губитак проф. др Војина Дабића који је уређивао временски период од 16. до 18. века. Повољна околност у раду на пројекту била је што се одвијао без финансијских тешкоћа, благодарећи подршци и разумевању Министарства просвете, науке и технолошког развоја и Министарства културе и информисања. Као изузетан гест истичемо новчану донацију др Јелене Попов за штампање седмог тома, наглашава Бешлин.   

Како каже научни секретар Српског биографског речника и уредница за фотографију др Александра Новаков, међу написаним биографијама био је мањи број оних које квалитетом нису задовољиле критеријуме пројекта па су дате на поновну обраду. Написане су и биографије мање познатих личности за које је тек након истраживачког рада самих аутора утврђено да не задовољавају раније успостављене критеријуме. Сличан је поступак и са биографијама странаца. Тек када се напишу утврђује се да ли улазе у Српски биографски речник или у посебан фонд – Азбучник странаца у српској историји. Добијене су и биографије личности из Азбучника које су животно дело оствариле после 1945. године, па су сврстане у посебан корпус.


Исправљање неправде

Ова енциклопедијска публикација треба да донесе у више томова биографије свих значајнијих личности из српске историје од првих писаних споменика, дакле од 9. века до 1945, и то практично из свих области људског деловања и стваралаштва. Посебан напор се чини да се од заборава отргну оне личности које је политичка и војна историја мимоилазила. Реч је о читавој галерији личности које су допринеле напретку Српства радећи у области науке, технике, религије, привреде, уметности, спорта...

Овакви подухвати су готово код свих европских народа предузимани од 17. до 20. века и публиковани у вишетомним издањима која се до данашњих дана периодично допуњавају подацима о савременим личностима и новим сазнањима о онима из старијих времена.


Интересовање научних радника за рад на Српском биографском речнику после објављивања седам томова је повећано, каже Александра Новаков.

Како додаје, у прилог томе говори  и податак да се укупан број сарадника попео на 1.204, а у овој години повећан је за 22.  Паралелно са припремом за штампање седмог тома, настављен је рад на осмом (слова Пањ–Пч) и деветом тому (Р и Са), што је подразумевало ревизију постојећег Азбучника.

Уношене су  нове личности и изостављане оне које својим деловањем, на основу утврђених критеријума, не завређују да буду објављене у Српском биографском речнику. Уредници су поделили већи број личности сарадницима на писање за осми том одредивши истовремено и обим биографија. До сада је од 2.282 личности из осмог тома написано 853 биографија, што је 37 одсто, каже Новаков.   

Под руководством академика Чедомира Попова изашло је пет томова Речника. Након његове смрти, од 2012. године радом руководи проф. др Бранко Бешлин. За 14 година (2004–2018) објављено је седам томова СБР, који садрже 12.344 биографија значајних личности, илустроване са 3.681 фотографијом, на 6.321 страна.

З. Милосаљевић

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести