Од 5. до 11. марта Међународни сајам књига у Новом Саду и изложба „Арт експо”

”На Новосадском сајму данас ће бити отворени Међународни сајам књига и 24. Међународна изложба уметности „Арт експо”.
р
Фото: Дневник (Р. Хаџић)

У фокусу ће бити „Дани Лазе Костића”, Дани библиотека и библиотекара, Свесловенски дани културе и Дани руске културе, те 8. фестивал илустрације књиге „Букил фест”, а као гости манифестације најављени су, међу осталим, француска списатељица Ањес Мартин Лиган, италијански писац Дијего де Силва, немачки публициста Винфрид Волф и бројни домаћи аутори, попут овогодишњих лауреата Награде „Стеван Пешић” Александра Гаталице, Виталове награде Вулета Журића и Жичке хрисовуље - Стевана Тонтића.

Након свечаног отварања, које је планирано за 11 часова, биће уручене и Награде „Лаза Костић” - песнику Селимиру Радуловићу за збирку „Дванаест”, која је оцењена најбољим књижевним остварењем објављеним између два Сајма књига; Николи Ђуричку чије су „Догодовштине једног Џонија” добиле признање за најбољу књигу у области дечје књижевности; те новосадском „Прометеју”, за Издавачки подухват, којим је проглашена његова капиталну едиција „Српске војводе”. Исти издавач ће добити и Специјалну награду за „Српски речник синонима” аутора Павла Ћосића.

Под окриљем централне манифестације Сајма књига - Дана „Лазе Костића”, планирано је више од сто програма, с тим да ће акценат бити на три значајна јубилеја: поводом 100 година од објављивања „Лирика Итаке” Милоша Црњанског говориће Перо Зубац и Милутин Ж. Павлов; три деценије од смрти Данила Киша биће обележено програмом СНП-а „Пада снег над улицом кестенова”, док ће се приликом сећања на 90 година од рођења и десет година од смрти Милорада Павића акценат ставити на његово дело у позоришту. Посебно поглавље сајма биће посвећено обележавању великог јубилеја СПЦ - 800 година аутокефалности.

Када је реч о Изложби уметности „Арт експо”, која ће окупити галерије и уметнике, поред доделе Награде „Сава Шумановић” за изузетне домете у свету ликовне уметности, која је по програму планирана за петак, 8. март, у средишту ће бити тематска изложба „Геометрија у сликарству војвођанских Словака”, која ће бити постављена у Аули Новосадског сајма и на којој ће бити представљени радови шест уметника - Мире Бртке, Растислава Шкулеца, Јозефа Клаћика, Маријана Каравале, Данијеле Триашке и Емилије Валентикове. Иначе, улаз на све сајамске манифестације је бесплатан, а капије ће бити отворене од 10 до 19 часова.  

М. С.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести