Ото Олтвањи добитник награде "Станислав Лем"

Жири награде "Станислав Лем" коју ИКЦ СОЛАРИС додељује за фантастику у српској књижевности а који је радио у саставу: др Сава Дамјанов (председник), Саша Радоњић (писац) и Бранкица Ђукић (директорица Солариса) донео је одлуку да добитник за 2021. годину буде Ото Олтвањи.
w
Фото: Youtube Printscreen

Ото Олтвањи (1971) одрастао је у Суботици, живи и ради у Београду.

Лагуна је до сада објавила његов роман "Ивер" , збирку "Приче мистерије и магије" као и романа за децу "Како сам постао детектив", Аутор је и романа "Црне ципеле" и "Кичма ноћи".

Од раних деведесетих објавио је четрдесетак приповедака у часописима као што су Знак сагите, Градина, Кораци, Северни бункер, Политикин Забавник, Књижевна фантастика, и антологијама Тамни вилајет, Бели шум, Градске приче, Нова српска приповетка и Четвртасто место.

Бави се и књижевним превођењем са енглеског језика.

Досадашњи добитници признања „Станислав Лем“ су: Зоран Живковић, Филип Давид , Илија Бакић, Ђорђе Писарев, Јовица Аћин , Горан Петровић и Горан Скробоња .

Поред плакете у дрвету и златотиску, лаурет награде добија и врхунски ручни часовник.

Ото Олтвањи нам је поводом признања рекао да је увек је лепо кад се труд препозна и буде награђен.

"Конкретно, у случају ове награде, она ми много значи из неколико разлога. Прво, основана је у част писца чија је најславнија књига ''Solaris'' лансирала мој мозак у стратосферу у крхким тинејџерским годинама, кад је то било најважније. Као аутор, он је и иначе симбол оног најбољег што светска фантастика има да понуди, у књижевности самој, и у оквиру ''књижевности идеја'', како се научна фантастика често назива. Друго, награду додељује уважен, озбиљан жири који темељно промишља коме ће је доделити и од кога је част бити изабран. Потом, списак претходних лауреата је такав да просто изгарате од жеље да се нађете у том друштву. И, на крају, поред дивне плакете, награда се састоји и од ручног часовника, што је можда суптилан знак универзума да би коначно мало више требало да обратим пажњу на то колико је сати.“ рекао је Олтвањи.

Церемонија уручења награде биће уприличена на Сајму књига у Београду током последње недеље октобра.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести