Ото Толнаи лауреат Европске награде за поезију „Петру Крду”

Књижевник Ото Толнаи добитник је Европске награде за поезију “Петру Крду”, коју Књижевна општина Вршац (КОВ) додељује сваке друге године.
Tolnai_Oto_01-NST
Фото: Dnevnik.rs

Песник, утемељивач и први председник КОВ-а Петру Крду установио је ову награду која је касније понела његово име. Ове године она је припала песнику, прозаисти, есејисти, драмском писцу, књижевном преводиоцу и уреднику Оту Толнаију, иначе једном од аутора КОВ-а. До краја КОВ ће, у едицији Европске награде за поезију објавити књигу његових изабраних стихова „Скандал”, у преводу Драгиње Рамадански.

- Својом тематском ширином, обликовном разноликошћу, језичком инвентивношћу, и, посебно, дубином поетског увида у готово све слојеве људске егзистенције у модерним временима, као и загледаношћу у енигматичност питања, искушења и феномена са којима се суочава човек нашег доба,Толнаи изградио је опус готово без преседана у средњоевропској култури, једном страном обликован на мађарском, а другом на српском језику – напомиње жири, у којем су били Михајло Пантић, Љиљана Димковска и Саша Радоичић.

Као својевремено Петру Крду, који је писао и на румунском и на српском језику, жири истиче да је Толнаи својим стиховима створио и поетски амалгам и мост између двеју култура чији је заслужни протагониста дуже од пет деценија.

-Толнаи иде у ред оних песника који поезију виде у свему, полазећи од импулса и подстицаја различитог порекла, како оних свакодневних поред којих пролазимо готово их не примећујући, тако и оних невидљивих, дубоких, који у читаоцу буде мисао на универзална, антрополошка, егзистенцијална и есхатолошка питања. Својим укупним делом, напосе поезијом, Толнаи је осведочио неопходност човекове потребе за прекорачењем задатих му граница сваке врсте, за непрестаном потрагом за суштинама, разлозима и смислом његове појаве у негостољубивом а ипак предивном свету, и непоколебљивост у веру и слободу не само песничког изражавања. Али, песничког на првом месту – указује жири.  

Н. Пејчић

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести