Отворен 56. Београдски међународни сусрет писаца

БЕОГРАД: У свечаној сали Народне библиотеке Србије данас је отворен 56. Београдски међународни сусрет писаца, на коме учествује 21 књижевник из 17 земаља.
knjige soljica caja
Фото: pixabay.com

У поздравној беседи Милован Витезовић, председник Удружења књижевника Србије, је истакао да је кроз векове Београд издржавао све хирове историје и сурове ћуди освајача. Историчари су утврдили да је обнављан више од 40 пута.

Обнављан је и легендама и поезијом. Прва песма у његову славу, коју имамо сачувану, написана је 1433. године.

"У својој бурној и дуготрајној борби за ослобођење, а потом и за очување своје слободе, српски народ, немајући толике подршке у земљама слободне Европе, имао је највеће савезнике у песницима. Поменућу изабрана имена наших савезника у историјској хронологији: Гете, Грим, Пушкин, Иго, Ростан, Д`Анунцио, Брехт... И на крају 20. века, у НАТО агресији на Србију, у свом вишемесечном отпору, грађани Србије и српски песници имали су највећу подршку у Пинтеру, Хандкеу, Војновичу, Чомском, Теодоропулусу и у вама, многима у свету. Добро дошли у Србију, земљу добрих, гостољубивих и душевних људи и искрено егзалтираних песника", рекао је Витезовић.

У име Министарства културе и информисања, покровитеља Сусрета, скуп је поздравио Александар Гајовић, државни секретар, изражавајући дивљење према овој манифестацији која траје толико дуго и која је постала део и историје и традиције. Понекад морамо научити да ништа није почело од јуче, поручио је Гајовић.

Овогодишњи Сусрети посвећени су јубилејима, 200 година од рођења великог америчког песника Волта Витмана и 125 година од рођења нашег великана Момчила Настасијевића, о којима је на енглеском, руском и српском, говорио Александар Петров, председник Одбора за међународну књижевну сарадњу УКС.

Он је подсетио да је још 1919. године Витмана превео Иво Андрић и о њему написао: "То је песник тела и песник душе, песник слободе, радости, борбе, енергије, девичанске земље и здравих, добрих, смелих људи, песник демократије, љубави и религије, песник другарства и пожртвованости, али и песник порока и несреће, коју је призивао".

"Настасијевић је песник парадокса, и то парадокса који има неки циљ. Боље рећи да је он песник тајни коју посвећује нама који га читамо", рекао је Петров.

У име гостију учесника говорио је Иван Чаротан из Белорусије, истакавши: "Ја сам не само Белорус него и Белосрбин!"

Скуп су поздравили и Драган Пурешић, заменик управника Народне библиотеке Србије и Младен Весковић, виши саветник Министарства културе, а у музичком програму учествовали су Софија и Саша Перић.

Данас поподне у Дому писаца биће одржан округли сто на теме "Национална књижевност и глобализам" и "Стих као нада, охрабрење и вера". Вецерас ће писци кренути у обилазак неколико градова у Србији, а биће одржан и Сабор духовне поезије у Раковици.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести