Песма Мике Антића део легата Иванке Лукатели у Адлигату

БЕОГРАД: Баронеса и примабалерина Иванка Лукатели поклонила је предмете за њен легат у Удружењу за културу, уметност и међународну сарадњу "Адлигат", међу којима је доскора непозната песма књижевника Мирослава Мике Антића, саопштили су из Адлигата.
s
Фото: Youtube Printscreen

Отварање Легата Иванке Лукатели планирано је за 25. новембар у "Адлигату"

Књижевник Мирослав Антић (1932-1986) написао је за рођендан Иванки Лукатели, до пре неки дан непознату песму, која је поводом најаве отварања Иванкиног легата први пут постала доступна јавности.

Поред ове значајне песме, Лукатели је сада Адлигату поклонила портрет који је урадио њен отац Антон Лукатели, десетине фотографија са изванредних представа, међу којима се издваја и фотографија са пријема код Ј.Б. Тита, награду коју је добила од истанбулске опере, свеску са својим песмама у рукопису, целокупан свој прес клипинг.

Али, песма Мике Антића ће, и због њиховог међусобног односа, имати посебно месту у легату.

"Антић ми је у критичном животном тренутку помогао, и ја ћу му бити вечно захвална. Били смо комшије у Новом Саду годинама. Велики човек, изузетан књижевник. Волела сам га као уметника и пријатеља. Био је вишеструко обдарен човек, волео је такође да слика. Надам се да ћемо поставити балет по његовом делу "Мит о птици", коју је он сматрао својим најбољим делом. Имам велики број књига са његовим посветама, које ће се све наћи у мом легату у Удружењу Адлигат, чија сам чланица“, каже Иванка Лукатели.

Додаје да јој је велики камен пао са срца зато што је нашла људе и инстутуцију којој верује.

Виктор Лазић, оснивач Адлигата напомиње да је свечано отварање Иванкиног легата 25. новембра, ако епидемиолошка ситуација то дозволи.

"Лукатели је била примабалерина Народног позоришта у Београду, Националног Баварског позоришта у Минхену, она је педагог класичног балета и кореграф, особа која је на много начина обележила и задужила нашу балетску сцену. Са више од пет хиљада одиграних представа, са пет позоришних награда за најбоља годишња остварења Народног позоришта, наградом Бијенала града Минхена, Октобарском наградом града Београда, Наградом за животно дело Удружења балетских уметника Србије, признањем националног уметника Министарства културе, Иванка Лукатели једна је од најнаграђиванијих српских балетских уметника и веома нас радује ова изванредна сарадња, која је сада куринасана и Микиним непознатим рукописом", каже Виктор Лазић.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести