Писцу Горану Петровићу награда "Станислав Лем"

БЕОГРАД: Академик Горан Петровић добитник је награде "Станислав Лем" за фантастику у књижевности, а церемонија уручења заказана је за 8. март на новосадском Салону књига.
knjiga, pixabay
Фото: pixabay.com ilustracija

Жири награде коју додељује Икс соларис радио је у саставу - Сава Дамјанов (председник), Саша Радоњић и Бранкица Ђукић, а у њиховом образложењу наводи се да су постмодерни облици фантастике најуочљивији у Петровићевим раним књигама као и у роману "Опсада цркве Св. Спаса", али присутни су и доцније, посебно у његовој приповедачкој уметности.

"Књижевно дело Петровића никако није могуће ограничити поетиком која би била прва (површна) асоцијација на назив награде коју му додељујемо, али такође никако није могуће ни одузети му значај у контексту српске фантастике краја 20. и почетка 21. века", сматра жири.

У најужем избору су били Александар Гаталица и Александар Тешић, а награду чини швајцарски ручни часовник, плакета и комплет изабраних дела Станислава Лема.

На новосадском Салону књига о лауреату ће говорити Сава Дамјанов и претходни добитник награде Јовица Аћин.

У међувремену је изашла и најављена антологија "Сазвежђе Лем" коју је приредио Саша Радоњић и у којој су заступљени сви аутори из досадашњих најужих избора за ово признање.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести