Почео Просефест у Новом Саду

Ученицима гимназија „Јован Јовановић Змај”, „Исидора Секулић”, „Лаза Костић” и „Светозар Марковић” јуче је у Културном центру Новог Сада подељен избор књига Миљенка Јерговића, Ранка Рисовића, Радивоја Шајтинца, Срђана Срдића, Боривоја Радаковића и Енеса Халиловића како би се ваљано припремили за разговор са овим писцима који ће од 25. до 28. септембра учествовати на 12. Међународном књижевном фестивалу Прозефест.
u
Фото: Dnevnik.rs

Подсетимо, Прозефест је и основан с намером да се књижевност врати живом и непосредном контакту с читаоцима, пре свега с младом публиком, па ће тако и ове године учесници фестивала бити гости новосадских гимназијалаца који ће бити у прилици да их отворено питају „шта је писац хтео да каже”...

– Овакви сусрети развијају код младих људи читалачку радозналост. Истовремено, њима су и писци одушевљени, јер су у прилици да разговарају са читаоцима који нису контаминирани идеолошким, књижевно-теоријским или каквим другим предрасудама – појаснила је професорка књижевности у Гимназији „Светозар Марковић” Драгана Бошковић Томић. На истом фону су и речи једног од уредника Просефеста, књижевника Ђорђа Писарева, који је подсетио на то да је фестивала и покренут са идејом да се покаже како промоције писане речи не морају бити стереотипне, да може и другачије ако се прихвати чињеница да, колико су важни аутори, исто су толико важни и читаоци који активно и креативно учествују у тим књижевним сусретима.  

Фото: Dnevnik.rs

  

Прозефест је своја претходна издања имао током пролећа, углавном у априлу, да би ове године одржавање циљано померио за почетак школске године. Како је најавио главни и одговорни уредник фестивала Недељко Мамула, то ће омогућити и да књиге учесника 13. Прозефеста новосадски гимлазијалци добију пред почетак школског распуста. И док ће, већ је познато, следећи фестивал бити посвећен ауторима са англосаксонског говорног подручја, овогодишњи, који ће свечано бити отворен 25. септембра на Трибини младих, када ће бити уручена и награда „Милован Видаковић” за укупно прозно стваралаштво, у фокусу имати шест врхунских прозаиста из региона „чије се књиге не морају преводити иако су на језицима који се различито зову”. 

Критика памћења

Завршница Прозефеста, како је најавио Мамула, биће у знаку „Критике памћења” Радмиле Гикић Петровић. У фокусу ове књиге, коју је објавио „Дневник” АД, заправо су разговори које је позната новосадска књижевница водила са низом колега писаца, преводилаца и теоретичара књижевности, попут Сретена Марића, Дејана Медаковића, Светозара Кољевића, Мирослава Егерића, Владиславе Гордић Петковић...

М. С.

 

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести