Представљена биографија Моме Капора

БЕОГРАД: "Капорова школица" Александра Ђуричића значајна је књига која одсликава јединствену личност писца, сликара и новинара Моме Капора (1937-2010) и доноси неке непознате ствари о њему, оцењено је вечерас на представљању биографије.
m
Фото: Youtube Printscreen

На промоцији у Коларчевој задужбини, пишчева супруга Љиља Капор је истакла да јој је драго што књига написана и да је "дивна и значајна", јер се у њеним корицама налазе сведочења као оно ујака Славка Лучића "који је био његова једина веза за живота са мајком".

Ђуричић је рекао Танјугу да је истраживао и "ископао доста тога", посебно издвојивши "хамлетовско сведочанство" Лучића који је четворогодишњег Капораизвукао Испод мртвог мајчиног тела током бомбардовања Сарајева у Априлском рату 1941. године.

Књига доноси први пут објављена Капорова љубавна писма, које је као студент сликарства писао својој девојци Весни, а Ђуричић истиче да он "већ тада открива лирику и поетику, већ тада је знао да ће бити Момо Капор".

Ђуричић у књизи пише о Капоровој романси са Јелисаветом Карађорђевић која му је била модел за главну јунакињу романа "Зое“, о сликарским пустоловинама, као и друговањима са Данилом Кишом, Зуком Џумхуром, Ољом Ивањицки, Матијом Бећковићем, Михизом, Игором Мандићем и Арсеном Дедићем и другима јавним личностима.

Ђуричић је рекао да је Капор био "јединствен и непоновљив, можда један од најискренијих људи на овим просторима који није имао проблема са својим изборима "политичким и љубавним.

"Мени је било задовољство да пловим кроз такав живот. Иако сам га познавао, проводио време са њим, сада сам успео да откријем ствари које нисам знао", рекао је Ђуричић.

Према његовим речима, Капор "заслужује филмове и серије што ће се вероватно догађати убудуће".

Говорећи на промоцији, новинарка Душка Јованић је оценила да је "Капорова школица" "сјајна књига о Моми, неодољивом заводнику читалаца и највећем произвођачу досетки који је измислио читав један Београд у који смо поверовали".

Власник издавачке куће "Вукотић медија" Манојло Мањо Вукотић је истакао да не зна "ниједну биографију шармантнију, разноврснију, драматичнију, вратоломнију од животног пута Капора".

Према његовим речима, Капор је постао "најбеоградскији писац, чудо од талента, саткан од финоће и госпоштине, принц шарма и смеха, одгајивач звучних речи...".

Вукотић је подсетио да је Капор написао двадесетак радио и телевизијских драма, више филмских сценарија, хиљаде новинарских текстова и био је политички забрањиван и остајао без посла.

Капор је написао 50 књига и "себе је прогласио за лаког писца, а био је тежак вагоне исписаних страница", рекао је Вукотић.

"Овде сусрећемо мање познатог Капора и то је велика предност и вредност књиге. Имао сам жељу да се о Моми напише једна оваква књига, да сачувамо то његово чисто и ведро лице, ту библиотеку стваралаштва и галерију раскошја", рекао је Вукотић.

Редитељ Боро Драшковић је оценио да је "Капорова школица" "веома добра књига" захваљујући којој видимо Капора "онаквог какав је био међу светом и сам свет око њега".

"Књига је веома добро компонована. Писац је позвао блиске људе са Капором, Љиљану пре свега и остале који су га познавали. У веома добром ритму је урадио ''Школицу'' као велико скакање у лавиринт", рекао је Драшковић.

Приметивши да је био велики шармер, Драшковић је да се Капору чинило да "свет треба побољшати, да је живот уметничко дело и обрнуто да уметност би требало да буде потпун, истинит живот".

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести