Представљена књига др Јашовића "Увод у доситејологију"

ЈАГОДИНА: У Народној библиотеци "Радислав Никчевић" у Јагодини, поводом Светског дана књиге и ауторских права, промовисана је књига др Предрага Јашовића "Увод у доситејологију", посвећена делима српског просветитеља и реформатора Доситеја Обрадовића (1742.- 1811.).
knjiga iustracija /tanjug
Фото: Tanjug

Др Јашовић из Параћина, професор на Државном универзитету у Новом Пазару, у књизи оцењује да од Доситеја "не почиње само нова српска књижевнсот, већ и бројне научне дисциплине, од популационе политике 

до војне стратегије".

"Од свега што је имао Доситеје је пола давао држави и народу Србије, што је један од ретких случајева у српској историји", рекао је Јашовић.

Увидом у регионалну, балканску историји, може се закључити да све балканске земље од Доситеја узимају просветитељство, а он се у свом раду залагао за братство Срба свих вера, истакао је Јашовић.

О књизи Јашовића и Обрадовићу, аутору најпознатијег дела "Живот и прикљученија", и "необичном појму доситејологије као новом начину изучавања великог српског просветитеља", говорио је на веома посећеној презентацији професор Високе школе струковних студија за васпитаче у Крушевцу др Саша Радовановић.

Радовановић је, правећи паралелу са данашњим временом - историјским контекстом, али и савременим изучавањем достигнућа великана српског просветитељства и рационализма, истакао да "треба потсетити да је Обрадовић радио у време још хајдучке, бунџијске, али и необразоване Србије".

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести