Представљена књига "Марина Абрамовић: Од реза до шава"

БЕОГРАД: Обимна студија "Марина Абрамовић: Од реза до шава" Светлане Рацановић у којој ауторка анализира све фазе рада истакнуте уметнице, прецизно мапирајући настајање њеног обимног и комплесног опуса, представљена је данас у просторијама издавачке куће "Геопоетика".
e
Фото: Youtube Printscreen

Главни уредник и директор "Геопоетике" Владислав Бајац истиче да је то једна од првих студија у свету која све оно што је Абрамовић радила током пола века, ставља у контекст историје уметности.

"То је озбиљна студија која на научно-методолошки начин објашњава све фазе њеног рада од почетка седамдесетих година у Београду и ондашњој Југославији до данашњих дана. Она ће вероватно бити компатибилна са изложбом која се сутра отвара у Музеју савремене уметности, али наша идеја, као издавача, била је да са књигом ''Сусрет психоаналитичарке и Марине Абрамовић'' Женет Фишер, коју смо објавили пре десетак дана, прикажемо шта је она све до сада радила", објаснио је Бајац.

Књига, која је настала на основу докторске дисертације, подељена је у три целине.

У првом делу "Од реза до реза" бави се раним радовима Марине Абрамовић који обухватају прелаз од класичних слика до првих "херојских" перформанса.

У другом делу "Од реза до шава" Рацановић се фокусира на период од 1976. до 1988. и уметничку сарадњу Абрамовић и Улаја, као деконструкцију метафоре њиховог идеалног партнерства и безусловне љубави, на њихово интересовање за друге културе - од живота Абориџина до сусрета са Далај-ламом, а тај период се завршава њиховим растанком који је означио сусрет на Кинеском зиду после тромесечног ходања.

Трећи део студије "Од шава до шава" обухвата период од повратка Марине Абрамовић самосталној каријери, њен улазак у поље савремене културе и последње година када се у њеном раду прожимају уметност, забава и бизнис.

Бајац примећује да прва два периода Марининог стваралаштва карактерише једна врста сукоба са светом, њени перформанси, пуни неизвесности и ризика, на почетку прилично шокантни када је испитивала патњу, бол и њихове психичке и физичке последице.

Сваки њен перформанс је, запажа Бајац, био потрага за резултатом попут неких научника који су до једног тренутка сматрани лудацима, а онда су проглашени генијима.

"У првом и другом периоду Марина се сударала са светом, са вредностима у уметности, а у трећем улази у сагласје са светом, у социо-политичком смислу", истиче Бајац свестан да рад Марине Абрамовић изазива доста полемике.

"Ја ценим одређене фазе њеног рада. Био сам сведок њеног рада од самог почетка и познајем је и мислим да је храбро унела у уметност револуцинарне ствари, чак је пробила границе онога што је урадио Јозеф Бојс који је био мерило вредности тих деценија за перформансе", рекао је Бајац Тањугу.

Приметио је да последња фаза њеног рада, сарадња са реперима, Лејди Гагом и другима, оно што се, каже, може ружном речју назвати естрадом, често доводи у питање њен рад, али, наглашава, Абрамовић је перфоремер који је читавог живота то што јесте и то подразумева да треба са већом обазривошћу да критикујемо оно што што се може подвести под питање укуса.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести