Представљена књига "Никита Миливојевић: Ја овде силазим"

БЕОГРАД: Новинарка и театролошкиња Оливера Милошевић изјавила је вечерас да је њена биографска књига "Никита Миливојевић: Ја овде силазим" сведочанство о једној изузетној каријери и времене у коме је стварао.
Танјуг/Раде Прелић/Оливера Милошевић и Никита Миливојевић
Фото: Танјуг/Раде Прелић/Оливера Милошевић и Никита Миливојевић

Говорећи на промоцији књиге у београдској књижари Делфи издавачке куће Лагуна Милошевић је рекла да је њена књига логичан след великог пријатељства које траје три деценије.

"Никита и ја смо негде у исто време почели да се бавимо свако својим послом. Видела сам вероватно све представе које је Никита рержирао у земљи и неке у иностранству", истакла је Милошевић.

Књига "Никита Миливојевић: Ја овде силазим" је богато илустрована фотографијама и исечцима из новина, и у њој се налазе најзначајнији интервјуи о животу и каријери које је Милошевић урадила са редитељем, уз договор да "буде у форми разговора о животу и позоришту...и о другим стварима".

Иницијална идеја је потекла приликом једног чекања у реду за лет ка Лондону, где је Миливојевића чекала изведба његове представе у чувеном Глоб театру, када је Милошевић присећајући се шта су све прошли заједно у једном тренутку приметила: "Могла би књига да се напише".

"Никита је рекао сачекај десиће се још нешто важно што мора ући у књигу", рекла је Милошевић, додавши да је то нешто касније била премијера Аристофановог "Плута" 2018. у античком амфитеатру у грчком граду Епидаур.

Миливојевић је рекао да је испрва мислио да се Милошевић само шали, али када је почела да сакупља материјал, шаље питања и предлаже структуру књиге, видео је да је "однео враг шалу и да треба радити на томе".

"Срећна је околност да сам разне људе на свом путу срео, па и Оливеру. Десила се срећна околност да су се њени први новинарски кораци и моје прве представе срели, а то се претворило у разговор и дружење. Ова књига се писала сама од себе годинама, а она је све то сачувала", истакао је редитељ.

Миливојевић је признао да се током три деценије редитељске каријере "сакупи свега и свачега" и да је "јурио из представе у представу" не обраћајући пажњу шта остаје иза њега.

Према његовим речима, наслов књиге је потекао са путовања колима у Грчку када је свог нестрпљивог малог сина морао непрекидно да лаже да ускоро стижу на море.

"Стално пита: ''Кад ће море?'' Ја стално лажем ''иза овог брда... ова кривина...још 10 минута...'' У једном тренутку каже: ''Кад ће море?'' Кажем: ''Видиш ово брдо...'' Он мене прекине и каже: ''Е мени је сада доста! Ја овде силазим!''", насмејао се Миливојевић.

Према његовим речима, наслов книге је метафора за "осећање да свако на свом путу има разне станице".

"Негде силазите. Не знате ни ви колико ће потрајати станица у вашем животу. А онда идете даље", рекао је Миливојевић.

Новинар Недељника Бранко Росић се присетио да је Миливојевића упознао деведесетих у доба представе "У потпалубљу", и да књига пресликава редитељев "сам зивот и представе", као и миграције које се протежу кроз наше друштво и читаву његову каријеру.

Уредник књиге Зоран Максимовић се присетио да је и своју каријеру почео са Милошевић и Миливојевићем док је радио на "Стеријином позорју", а пратећи редитељев рад од 1989. године избројао је 65 режија од којих је последња недавна "Зелена чоја Монтенегра"

"То је велика каријера. Никита је неуморан, стално трага и његова поетика је посебна. Ако је (Јован) Ћирилов рекао да је он увео својим представама наш театар у 21. век то је довољно да се каже", оценио је Максимовић.

Позоришни редитељ Борис Лијешевћ ј истакао да је књига "Никита Миливојевић: Ја овде силазим" садржи све што је утицало на избор његовог животног пута.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести