Представљена књига Нобеловца за мир Шимона Переса

БЕОГРАД: Књига "Овде нема места за мале снове" Шимона Переса, бившег израелског председника и добитника Нобелове награде за мир, представљена је у београдском хотелу Хилтон.
p
Фото: Tanjug

Аутобиографијско дело једног од твораца модерног Израела издао је Службени гласник, а директорка Јелена Триван истакла је овом приликом да се ради о "најфасцинантнијој књизи коју су до сада објавили јер се може тумачити и као књига о Израелу, лична биографија, књига о миру", а она је види као "буквар за вође."

Израел је био његов сан, живот и позив. Све је урадио за своју нацију. Од младих дана су му се подсмавали због његовог озбиљног схватања вере, а касније су му се подсмехивали и исказивали неповерење када је говорио о нуклеарном програму. Али то није умањило његову храброст да се супротстави сваком, казала је синоћ Триванова.

Цитирајући Пересове речи да "вођа не може да буде без визије", истакла је да је он увек био човек с визијом, неко ко је стајао иза својих речи када је говорио да "идеју дефинише њена моралност и ваљаност", као и да његову контрадикторност најбоље показује чињеница да је учествовао у свим ратовима, а добио је Нобелову награду за мир.

Мир је нужност, а не избор, то је он говорио и њега су околности навеле да уђе у рат. Перес је живот завршио оставивши мировну заоставштину, али и научну, јер Израел сада има највише стартап иновација, рекла је директорка Службеног гласника.

Како је речено, кроз ову авантуристичку причу о стварању једне државе промичу најважнија лица светске политике у другој половини 20. века, али и много мање позната лица, која су у тешким временима прихватила сопствени изазов и вођство једног човека - довољно храброг да се избори за своје снове.

О аутобиографији Переса говорила је и амбасадорка Израела Алона Фишер-Кам која је истакла да кроз ову књигу Шимон говорио о остваривању снова, не само о сањању, јер је он био "човек са визијом, али уједно и практичан."

Неко би рекао да су те две ствари контрадикторне, али Перес би доказао да су то синоними. Јер када имате циљ, знате колико вам је до њега потребно да дођете. Зато ова књига показује почетну тачку, пут и дестинацију. Она показује Шимоново путовање, његову биографију, а Пересова биографија је историја Израела, казала је амбасадорка.

Она је истакла да је ова књига с погледом у будућност, за нове генерације, "сведочанство о маштању и сањању великих снова."
Да је аутобиографија Нобеловца поучна за сваког лидера, сматра Ненад Поповић, министар без портфеља задужен за иновације и технолошки развој у Влади Србије, а према његовим речима, "Израел је био земља без будућности, а уз Переса постао је стартап нација."

Реч иновација везује се за Шимона Переса. Све ово чудо које се десило - технолошко, предузетничко, иновативно у Израелу везано је за његово име. Он је натарао пустињу на повлачење, казао је Поповић.

Политичке и безбедносне снаге Израела, како је министар казао, не би било без економске снаге коју је направио Перес.
Израел је синоним за безбедност. Не само војне, него и сајбер безбедности. Шимон користи један израз веома интересантан "одгајање науке", он показује да се наука развија и одгаја као дете. Знање је било најјаче оружје за обликовање будућности, казао је Поповић.

Према његовим речима, најважније што је Переса издвојило јесте то што његова земља гледа на светско тржиште, привлачење великих корпорација.

Србија може много да научи од Израела, и верујем да ћемо много тога применити у будућности, а да смо много тога и до сада урадили. Показује нам како да развијамо економију, како да чувамо нашу територију, како да се развијамо јачајући оно најбоље што имамо наше знање, казао је министар.

Пересов син Цеми Перес, почасни гост на промоцији, рекао је да је оно највредније што је научио од оца, како је казао, било је то да увек гледа у будућност.

Оно што ћете научити кроз ову књигу јесте то да можете да будете контраверзни, и могу с вама да се не слажу али ви морате да делате ако верујете да је то добра одлука. Морате имати визију. Без страха да обликујете и стварате будућност, казао је Перес.

Најтеже по његовом оцу је, како каже, било склопити мир с непријатељем - "то захтева више храбрости."

Веровао је да је лидерство служење нечему већем од себе и покушао је то да објасни лидерима широм света. Желео је да их научи да не служе свом егу, већ вишем циљу", рекао је Пересов син и заључио да је порука његовог оца људима да се "не плаше да сањају велике снове."

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести