Представљена књига о великим српским индустријалцима

БЕОГРАД: Књига "Портрети највећих српских индустријалаца" издавачке куће "Свет књиге", аутора Драга Делића, представљена је данас у београдском Прес центру Удружења новинара Србије.
knjiga, pixabay
Фото: pixabay.com ilustracija

Делић је након истраживања привредне и друштвене прошлости Србије у протеклих 200 година њене државне суверености представио великане српске економије, индустријалце и задужбинаре.

Јунаци Делићеве књиге су између осталих Капетан Миша Анастасијевић, Браћа Барловац, Геца Кон, Мато Грацић, Браћа Шонде, Милан Бава, Анатолиј Ивановић.

Делић каже да није било лако писати књигу о великанима српске економије и модернизације друштва у првој половини 20. века јер нема много информација о њима у архивима и библиотекама.

"Овог пута дао сам предност личној биографији јунака моје књиге и расветљавању судбина њихових породица. Надам се да ће читаоци мојих књига сазнати више о изузетно предузимљивим људима као што је био Капетан Миша Анастасијевић. Он је важио за првог европског краља соли. Био је закупац свих свих рудника соли у Румунији и Молдавији", казао је Делић.

"У првом смо штампали занимљиве податке о животи и судбинама браће Теокаровић, Владе Илића, Ђорђа Вајферта, Лазара Дунђерског, Владе Митића, Николе Спасића... У другом делу се такође бавимо индустријалцима, књижарима, издавачима, банкари... Рекло би се пионирима развоја друштва и економији у Србији између два светска рата", казао је Ћосовић, уредник издавачке куће.

Предраг Савић, адвокат и писац, изразио је задовољство јер је коначно пред читаоцима књига која се бави значајним временима из наше прошлости.

"Ово је књига који су својим животима исписали великани пословне елите у Србији пре Другог светског рата који су уједсно били и добротвори, задужбинари, иноватори и визионари модернизације српског друштва", казао је Савић и додао да су њихова грандиозна дела остала упамћена све до данас упркос настојањима власти нове Југославије да их избришу из историје.

 

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести