Пријем делегације савремених уметника из Кине

НОВИ САД: Велика је част и задовољство што су нам гости овогодишњег Фестивала "Дунавски дијалози" и 13 кинеских савремених уметника, рекла је у Покрајинској влади на пријему делегације кинеских савремених уметника, покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Драгана Милошевић.
k
Фото: vojvodina.gov.rs

Тим поводом, истакла је Милошевићева, синоћ смо у Галерији Поклон збирци Рајка Мамузића у Новом Саду отворили њихову изложбу "Моћ тишине- кинеска савремена уметност на путу свиле", која је својом величанственошћу привукла велики број наших суграђана.

По речима секретара Драгане Милошевић веома је важно развијати овакав вид интернационалне сарадње, на начин на који то чини Фестивал "Дунавски дијалози", јер са једне стране сам фестивал се препознаје и развија, док са друге стране сама концепција овог дешавања је да на један савременији, интерактиван начин приближи публици савремену уметност. Посебност оваквих сарадњи је и у томе да наши уметници буду у прилици да успоставе ближу сарадњу и размене иксуства са колегама изван наших граница.

Током поставке кинеске савремене уметности, наша публика биће у прилици да види како уметници из Кине, без обзира у којој сфери савремених уметности се изражавају, увек поштују и елементе своје традиционалне културе, рекла је Милошевић и нагласила да јој је посебно драго што је овогодишњи седми по реду Фестивал "Дунавски дијалози" успео да доведе 59 уметника из 14 земаља подунавског региона, што је пример добре праксе, јер нас све то мапира на културлошкој карти изван наших простора.

Директорка фестивала "Дунавски дијалози" мр Весна Латиновић подсетила је да је гостовање кинеских уметника последица добре комуникације, која је прошле године била у Ченг Ду у виду мултилатералне и мултикултуралне сарадње наше две земље.

Фото: vojvodina.gov.rs

Главна тема овогодишњег фестивала јесте "Перцепција савремености", рекла је она, и на ту тему вечерас у 20.21 час се отвара у Музеју савремене уметности Војводине, а конципирале су је кустоскиње др Сања Којић Младенов из Новог Сада и Никол Лезер из Берлина одабравши 14 аутора, који начином контекстуалне уметности разматрају акутне проблеме екологије.

Речи захвалности на изузетном гостопримству, позивајући уједно уметнике из Србије да буду гости у Кини и учествују у стварању савремених уметничких дијалога изразио је главни кустос Ксиао Хуанг. Он је подсетио да ови радови рефлектују однос између савремених кинеских уметника и сликарства, скулптуре, уметности инсталације и нових медија, и то кроз феномен повезаности са тренутном поп - културом.

Директор Музеја савремене уметности Војводине Радован Јокић истакао је да МСУВ јесте Музеј отворених могућности и да је велико задовољство бити домаћин учесницима Фестивала "Дунавски дијалози", који ће данас бити њихови гости. Сама реч, сматра Јокић, дијалог дефинише и суштину савремене уметности у сфери комуникације и зато нам је веома драго, што се управо централна изложба "Перцепције савремености" дешава у њиховом простору.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести