Пролонгирана одлука МС о лауреату награде за најбољи роман

НОВИ САД: У Матици српској јуче је саопштено да је за неколико дана пролонгирана одлука о првом лауреату новоустановљене награде “Бескрајни плави круг” за најбољи роман објављен на српском говорном подручју.
milos crnjanski
Фото: Ilustracija

Проф. др Александар Јовановић, председник жирија ове награде указао је јуче да је пристигло још неколико романа које сматрају релевантним па су одлучили да доношење коначне одлуке одложе за среду или четвртак. Жири је разматрао око 25 романа објављених од 1. новембра прошле до 1. новембра ове године и ужем избору очекују пет до седам књига.

С обзиром да награда својим називом упућује на дело Милоша Црњанског Јовановић наводи да је основна интенција жирија да се потруди да награђено дело наставља поетику великог писца и буде достојно тог имена. Основна брига савесних чланова жирија, по њему је да изаберу добар роман и не брукају ни име награде, а ни себе. Он је противник одлука да се награда не додели, када је годишња продукција слабија, сматрајући да се на тај начин жири уздиже изнад писаца.

У жирију за ову награду поред Јовановића, који је професор на Учитељском факултету у Београду су и др Јелена Марићевић са Филозофског факултета у Новом Саду, др Небојша Лазић са Филозофског факултета у Косовској Митровици, др Горан Радоњић са Филозофског факултета у Никшићу, др Младен Шукало са Филозофског факултета у Бања Луци.

Матица српска, по речима њеног председника проф. др Драгана Станића брине о целини српске културе и има изузетно квалификоване људе у свом саставу. Чињеница је да Матица тренутно нема ни једно књижевно признање које у свом фокусу има роман и стога су одлучили да Змајевој награди за поезију, признању “Младен Лесковац” за област историје књижевности, “Сретен Марић” за есејистику, које додељује Библиотека и “Иларион Руварац” за историографију прикључе ову нову награду у спомен на аутора “Сеоба” и његов романескни опус. Сматрали су, како је указао Станић да би управо име Милоша Црњанског било најбоља гаранција да ће тај систем вредности за који се Матица залаже тиме бити на највишем нивоу. Пошто Задужбина Милоша Црњанског већ има награду која носи његово име одлучили су се да је назову “Бескрајни плави круг” са жељом да њеним установљењем дају подстрек најпопуларнијој књижевој врсти.

Награда ће бити уручена у суботу на почетку новоустановљене манифестације„Дани Милоша Црњанског” коју су основали Банатски културни центар из Новог Милошева и Удружење „Суматра“ из Новог Сада, уз подршку Матице српске, Задужбине Милоша Црњанског из Београда и Културног центра Војводине „Милош Црњански“. У оквиру манифестације током следеће недеље биће одржан округли сто посвећен делу Црњанског и песничко вече.

Н.П.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести