Промоција књиге „Нација, жанр” Драгана Јовићевића

Књига/студија „Нација, жанр“ аутора Драгана Јовићевића, недавно објављена у издању Филмског центра Србије, биће представљана у среду, 23. фебруара, са почетком у 19 часова у Музеју савремене уметности Војводине (МСУВ). О књизи ће говорити Мирољуб Стојановић, Стеван Филиповић и аутор.
Промо/Књига/студија „Нација, жанр“
Фото: Промо/Књига/студија „Нација, жанр“

У новој књизи Јовићевић доноси преглед развоја филмских жанрова у Србији, посебно у 21. веку, када су се многе националне теме прелиле у уметност филма, напомињу у ФЦС. „Да ли је са настанком нове државе, настао и нови филмски жанр у Србији и, ако јесте, како је он изгледао и која би била његова правила – кључна је теза ове књиге“, обрађена кроз пет поглавља: „Рецепције жанра“, „Мапирање жанрова новог српског филма“, „Формирање националног жанра“, „Жанровска стремљења у новом српском филму“ и „Огледи о националном жанру“. Књига „Нација, жанр“ настала је као проширење и дорада докторске дисертације „Жанровска историзација и теоријско-жанровска проблематизација: српски филм од 1999. до 2009. године“, коју је Драган Јовићевић одбранио 2016. на Факултету драмских уметности, под менторством Невене Даковић.

- Када причамо о филму, увек је врло дискутабилно и тешко дефинисати жанр. Међутим, приметио сам да на почетку 21. века, након свих тих турбулентних деведесетих година, филмови у Србији на неки начин превазилазе те границе жанрова и бришу их у потпуности. Заправо, многи аутори врло често оно што је тема филма проглашавају жанром за себе. Кренуо сам прво од дефинисања тога шта су жанрови какве их знамо – шта би била комедија, хорор, фантастика, музички филм, мелодрама, а затим шта се заправо десило када су се разне националне трауме, које су стигле мало касније на наплату и стижу нам још увек, превеле у уметност филма – наводи аутор ове књиге.

Драган Јовићевић је новинар, писац, музички теоретичар, филмски критичар и аутор. Докторирао је на Факултету драмских уметности, а дипломирао је и на Факултету музичке уметности у Београду. Објавио је неколико књига о филму: „Кругови и клетве“ (2010) и „Изгубљени светови српског филма фантастике“ (са Јованом Ристићем, 2014) оба у издању ФЦС, затим роман „Последња кап“ (Адмирал букс, 2016), кратке приче, есеје и научне радове из области филма и културе.    

Н. П-ј.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести