Промоција нове књиге Силвие Дражић у Свилари

НОВИ САД: Нова књиге Силвие Дражић „Новосадски текстуализам”, објављена у издању Футура публикације, биће представљена вечерас у 19 часова у Културној станици „Свилара” (Ђорђа Рајковића 6б).
s
Фото: Ilustracija

На промоцији ће, поред ауторке, говорити Гојко Тешић и Драган Ђорђевић.

Ова књига представља војвођанске песнике који су деловали шездесетих и седамдесетих година прошлог века и чија је песничка пракса била заокупљена питањима језика и текста. Овај рад, по речима ауторке представља исечак из мапе оних истраживања у сфери језика која су тих година, осим у Војводини, захватила и алтернативни уметнички простор у Хрватској и Словенији, констуитусан мимо владајуће уметничке парадигме и званичних институција културе.

У хрестоматију су уврштена дела Бранка Андрића, Славка Богдановића, Војислава Деспотова, Јанеза Коцијанчића, Владимира Копицла, Мирослава Мандића, Славка Матковића, Мирка Радојичића, Јудите Шалго, Слободана Тишме, Вујице Решина Туцића и Милана Живановића.. У одбрану неједнаке и наизглед ћудљиве селекције, с обзиром да су аутори неравноправно заступљени, ауторка објашњава да се руководила самим опусом ових стваралаца.

Текстуалистичка поезија је у одређеном временском периоду (краћем или дужем) управо тих касних шездесетих и раних седамдесетих година прошлог века била изабрани песнички поступак одабраних аутора, каже Силвиа Дражић.

Како је додала, неретко јој је претходило бављење концептуалном уметношћу, па су се ново разумевање уметности и њему својствени уметнички принципи, као и стечена искуства, преносили и у област поезије.

Књига саржи уводну студију, табеларни приказ објављених текстова у часописима од 1966-1975. године, избор из поезије и библиографије аутора и критичких текстова.

Н. Попов

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести