Промоција стваралаштва књижевника Дејана Алексића

НОВИ САД: У Културном центру Војводине „Милош Црњански“ одржана је промоција књижевног стваралаштва, песника, драмског писца и ствараоца дела за децу Дејана Алексића.
d
Фото: Tanjug

Промоција песниковог умећа организована је у оквиру програма „Уметник у фокусу“, на којој је главна тема био његов први роман „Петља“ за који је освојио овогодишњу награду Милош Црњански.

Сви присутни Новосађани имали су прилику да се кроз причу о песниковом животу упознају са њим, као и да у разговору сазнају како пише своја дела и шта га све инспирише.

Према речима краљевачког писца Дејана Алексића, књижевне награде су лепа, али свакако споредна ствар књижевног живота, а оне такође представљају детаљ на развојном путу сваког писца.

За мене као аутора име Црњанског, који је на најдубљи начин уписан у књижевно-историјски контекст, значи много, рекао је Алексић и додао да када аутор добије такву награду, тако гласовитог имена, неминовно је да се то пројектује на дело самог писца.

Истакао је да је Црњански као најзначајнија фигура у Стражиловској линији у нашој књижевности, када говоримо о поезији и целокупној књижевности, за њега веома важан. Поред тога писац напомиње да се управо на том књижевном трагу и сам развијао.

Ова награда много значи, обавезује у неком смислу али ја и даље награде посматрам као лепу али споредну ствар у књижевном стваралаштву, рекао је Алексић за Танјуг.

Поред поменуте награде, ове године по први пут установљено је и признање „Владан Десница“ које је писац такође заслужено добио за свој роман "Петља".

Ово признање установљено је почетком године, а додељује га Народна библиотека Србије у сарадњи са Министарством културе. Специфичности награде јесте и то што је додељују писци, тачније деветоро писаца, аутора и ауторки који чине жири за доделу ове награде.

Алексић истиче да Владан Десница представља једног од најжначајнијих домаћих писаца прве половине 20. века и аутора чија проза отвара потпуно нове хоризонте нашег језика.

До Владана нико није слично писао, мелодија нашег језика није звучала до њега никада тако. Ово је за мене посебно значајна награда јер је додељују писци, колеге и просто награда од колега носи посебну тежину, нагласио је Алексић.

Након десет књига песама, књиге драма и преко двадесет књига за децу, награђивани аутор одлучио је да напише причу која нас води кроз лавиринте скучених животних избора, који често доводе до коренитог преиспитивања и преображаја личности, а то је управо роман "Петља" који је, како аутор воли да истакне, веома потресан и који покреће нова питања.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести