Прозафест: Шармери мале вароши на бувљаку

Међународни фестивал прозе “Прозафест” чије се 13. издање, под већ познатим слоганом “Заузми позу читај прозу”, ових дана одвијало у Културном центру Новог Сада завршава се у суботу.
knjige pix
Фото: pixabay.com

Фестивал основан са намером да се књижевност врати својим коренима, тачније живом и непосредном контакту аутора са читалачком публиком и ове године угостио је шест истакнутих аутора из света, као и наше писце. Виктору Јерофејеву, једном од најзначајнијих савремених руских писаца ове године је припала награда названа по Миловану Видаковићу, родоначелнику модерног српског романа, коју је до сада добило низ аутора из самог врха светске књижевности. Шест његових романа код нас је објавила Издавачка кућа “Геопоетика” од којих је четири превела Драгиња Рамадански, једна од учесница овогодишњег “Прозафеста”.

Једна од специфичности овог фестивала је активно укључивање новосадских средњошколаца у разговоре са писцима. Синоћ су се новосадској публици на вечери коју су водили ученици гимназија представили Роланд Орчик, рођен у Бечеју, а од почетка деведестих живи у Сегедину, који пише поезију, есеје, критике, студије и преводи јужнословенске књижевности на мађарски језик, као и Дејан Трајковски, писац млађе генерације из Северне Македоније. Његов други роман “Неверство” који тематизује једну од увек актуелних тема савремене књижевности дезинтеграција идентитета у сусрету са другим светом, у преводу на српски Уроша Пајића објавила је издавачка кућа “Агора”.

У петак ће од 19 часова публика у Културном центру моћи да присуствује разговору са младом пољском ауторком Наталијом Фједорчук која је за први роман “Како да заволиш тржне центре” добила једну од најпрестижнијих књижевних награда у Пољској “Пасош“ недељника “Политика”. Њен роман који се жанровски може сместити између репортаже и прозе, а на специфичан начин се бави материнством, у преводу на српски Милице Маркић недавно је објавила такође “Агора”. Други гост вечерас је новосадски песник и прозни писац Милутин Ж. Павлов. Дружење са овим писцем наставља се и сутра у програму “ПостПрозафест” који ће се одвијати на сасвим неуобичајеном месту за књижевна дешавања – новосадској Најлон пијаци. Суботње јутро, од 8 часова публика може да проведе у друштву два писца Вулета Журића и Милутина Ж. Павлова, слушајући одломке из њихових књига у програму “Шармер мале вароши” како је насловљен и један од романа Павлова.

 Н. Попов

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести