Прва књига Добрице Ерића објављена пре 60 година

БЕОГРАД: Ове године навршило се шест деценија од објављивања прве књиге Добрице Ерића (1936-2019) - "Свет у сунцокрету" и тим поводом издавачка кућа "Креативни центар" објавила је ново издање његове књиге "Наша гошћа година" уз илустрације Марице Кицушић.
r
Фото: Dnevnik.rs

"Ерић пише песме као што ткаља тка ћилим или као што девојка везе вез: с пуно шара, боја, украса, који се преплићу и преливају. Зато његове песме личе на уцветале воћке у пролеће и на гране тешке од плодова у јесен", рекао је Драгиша Витошевић, познати српски књижевни историчар, теоретичар, критичар, приповедач и антологичар.

Велики песник, писац и новинар Душан Радовић истакао је: "Шарене сликовнице Добрице Ерића препуне су лепих именица и лепих придева, богате као крошње дрвећа, узавреле као кошнице, густе као живот у трави. Пресипају се од обиља, једва стају у уско корито његових стихова".

Добрица Ерић, песник, прозни и драмски писац, рођен је 1936. године у селу Доња Црнућа, у Гружи, у Шумадији, где је, чувајући стада и обрађујући земљу, провео читаву младост. 

Свој завичај, детињство и драге особе опевао је у многим песмама које су пуне слика и боја, сетних осећања и радости. 

Саткане су од шара и чаролија, од љубави према природи и чежње за детињством. 

Као професионални писац и казивач својих песама, Добрица Ерић је у зрелим годинама живео у Београду, али и у свом родном крају, који је заувек остао мотив његових стихова.

Књига "Наша гошћа година" настала је у време када је Ерић био члан редакције "Полетарца", познатог часописа за децу који је излазио у Београду седамдесетих година 20. века. 

Сећајући се тог периода, Добрица Ерић је причао о томе како је пред својим великим пријатељем Душаном Радовићем, тада главним уредником "Полетарца", говорио песму о годишњим добима. 

Она се Радовићу толико допала да га је наговорио да опише све месеце. 

Тако је настала ова збирка, а прво објављивање било је управо у "Полетарцу". 

До сада је објављено више стотина књига с поезијом и прозом Добрице Ерића, а међу њима мноштво оних које су за децу. 

Најлепше међу њима су: Вашар у Тополи, Славуј и сунце, Огрлица од грлица, Торта са пет спратова, Добрица - чобанска торбица, Река с ружом римована, Долина сунцокрета, Цар пчелар, Од ратара до златара, Песме о свицима, Писмо краљици цвећа, Деца са златом липе у коси и друге. 

"Креативни центар" је од сада објавио Ерићеве књиге "Велика песма о једном малом јагњету", "Свитац пшеничар и воденичар", "Прича из мрављег света", "Благо воћа и поврћа", "Сунчева деца" и "Прича дуга три ланца из ловачког ранца".

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести