Првих десет година Архипелага: Није све лоше, добре су књиге

БЕОГРАД: Издавачка кућа „Архипелаг“ обележава 10 година успешног рада, а у том периоду објавила је више од 500 висококвалитетних књига у укупном тиражу од преко 600.000 примерака из области српске и светске књижевности, филозофије и социологије, политичке теорије и историографије, психологије и економије.
knjige ilustracija pixabay
Фото: pixabay.com

Најпознатији као издавач врхунске савремене књижевности, „Архипелаг“ је ексклузивни издавач дела Данила Киша за Србију, Хрватску и Босну и Херцеговину и најактивнији национални издавач едиције 100 словенских романа.

Желимо да знак Архипелага на корицама наших књига буде једна врста уговора са читаоцем. Нисмо одустали од тог уговора, још је важније да нису одустали ни читаоци. Издавач је одговоран према својим читаоцима, а не само према својим интересима, економским или било којим другим, каже Гојко Божовић, оснивач и главни уредник „Архипелага“, у писму упућеном читаоцима посредством сајта. 

Како наглашава, неопходно је читаоцима пружити могућност избора. 

Управо зато заступам концепт ауторског издаваштва, врхунске књижевности и културне и социјалне одговорности издавача. У погледу кризе укуса ми потпуно свесно и одлучно идемо против струје, јер верујем да је то израз наше социјалне и културне одговорности. Веома сам задовољан како су читаоци прихватили и подржали наш избор, рекао је он.

Десет година рада „Архипелага“ почива, према његовим речима, најпре на чињеници да у Србији има довољно читалаца који су заинтересовани за књижевност и хуманистику какву они објављују. Отуда читаоцима изнова можемо да кажемо: Није све лоше, добре су књиге, истиче Божовић.

Ако смо десет година проширивали поље могућности и заступали право избора читалаца, верујем да је тренутак да се нађемо и на једном новом почетку. Нисмо се задовољили само постојећим читаоцима, желимо да учествујемо у стварању нових читалаца и зато у овој години започињемо нову авантуру - едицију Мали Архипелаг у којој ћемо објављивати књиге за децу и младе, најавио је он.

У оквиру издавачке куће делује Клуб читалаца Архипелаг, једна од најактивнијих мрежа читалаца у Србији, док у оквиру сајта www.arhipelag.rs постоји и Архипелаг магазин, online магазин за књижевност, културу и нове идеје.

“Архипелаг“ је током 10 година покренуо 18 профилисаних и препознатљивих едиција. 

Књиге у издању „Архипелага“ добиле су преко 75 књижевних награда, а дела српских писаца преведена су на више од 25 страних језика. 
 

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести