Радивоје Шајтинац добитник награде Васко Попа

ВРШАЦ: Добитник награде "Васко Попа" за 2021. годину, једногласном одлуком жирија, песник је Радивоје Шајтинац за књигу песама "Авети атара", у издању Градске библиотеке Зрењанин, саопштили су данас организатори.
w
Фото: Youtube Printscreen

Како је најављено, награда "Васко Попа" биће 28. јуна на свечаности у Вршцу уручена Шајтинцу, коме су као добитнику припали новчани износ у динарској противвредности од 5.000 евра и диплома.

Дародавци новца су Сензал капитал власника Радета Ракочевића и Град Вршац.

"Шајтинчев песнички језик је достојан и храбар поглед поезије на истине нашег пребивања у свету. И као што је Попа био мајстор сажетости лирско-гномске концентарције, тако је и Шајтинац у свом надреалистичком лиризму близак аналитичности и откривалаштву великог песника", каже се у саопштењу о одлуци, које потписују Владимир Гвозден, Дејан Алексић и Јован Зивлак.

Како се наводи, за награду су разматрана 85 наслова изашла 2020. године, који су послати на конкурс или су предложени од стране жирија, а у ужем избору су, осим Шајтинца, били Злата Коцић са књигом "Галгал", Бојан Јовановић и "Долазеће доба", "Острво" Бранислава Матића, Ивана Максић са "Кћери зар не видиш да горим" и Милан Буњевац и његова "Листања".

Шајтинац је рођен 1949. године у Зрењанину, студирао је општу књижевност са теоријом књижевности на Филолошком факултету у Београду, пише поезију, прозу, књижевну и ликовну критику, бави се драматургијом и преводи с руског и енглеског језика.

Објавио је, између осталог, књиге песама "Оружје људски рањено" (1970), "Шуми се враћају прагови" (1974), "Даровно путовање" (1978), "Сузе у лунапарку" (1987), "Оловни долов" (1995), "Лед и млеко" (2003), "Стара кантина" (2011) и друге.

Његова поезија, проза и есеји превођени су на енглески, немачки, француски, шпански, мађарски, словеначки, македонски, румунски, пољски, фински, турски, словачки и грчки језик.

Награда названа по чувеном песнику Васку Попи (1922-1991) додељује се 27. пут за најбољу новообјављену књигу песама на српском језику, са циљем да афирмише савремену српску поезију, а њени оснивачи су Друштво пријатеља Вршца "Вршац лепа варош" и Агенција Ђорђевић уз сагласност и подршку Хаше Попа и Фондације Хемофарм.

 

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести