Радивоју Шајтинцу награда „Ђура Јакшић” 

Награду „Ђура Јакшић”, која се по 36. пут додељује за најбољу песничку књигу на српском језику, добиле су „Авети атара” Радивоја Шајтинца у издању Градске народне библиотеке из Зрењанина.
w
Фото: Youtube Printscreen

Жири, којим је председавао Јован Зивлак, оценио је да поезија књиге „Авети атара” представља једну врсту сажимања искуства живота; од детињства до данашњих дана. „Организована у шест целина са песмама различитог размера, од слободног стиха до песама са терцинским или катренским строфама, са одговарајућим системом римовања, овај фактички лирски роман, са изменама лирског и драмског стила, у широким потезима, са предоминацијом лирских и надреалистичких редова, успоставља животно - амбијеталне призоре густе приповести о животу изнутра и споља”, навод жири.

Шајтинчева поезија, истиче се у образложењу, елоквенцију црпи из гестова детињства и актуелног времена, заиграном рефлексијом о оболелом свету огрезлом у самозаборав, депресију, анксиозност, умор, страх и бол, откривајући спољашњи и унутрашњи свет субјекта песама у стилизованим лирским извештајима о личном и општем бићу болести: „Као песник који лирском осетљивошћу непрекидно настоји да упија и бележи комплексну и понекад неразмрсиву муку егзистенције, Шајтинчев песнички језик иступа густом метафориком и сугестивним сликама које одликује наглашена реторика и звучност, евокативан, дијалошки и полемичан тон у сустицају са иронијом и хумором у именовању ствари”.

Награда, коју додељује Народна библиотека „Ђура Јакшић” из Српске Црње, биће лауреату уручена у оквиру 60. Липарских вечери, на отварању манифестације у јуну ове године.

          М. С.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести