„Радомир Константиновић“ Вегелу и Цветићанину

НОВИ САД: Награда која носи име истакнутог књижевника и филозофа Радомира Констатиновића(1928-2011) припала је Ласлу Вегелу и Радивоју Цветићанину, једногласно је одлучио жири у саставу Владимир Гвозден, Иван Меленковић, Ото Толнаи и Гојко Тешић.
knjige
Фото: pixabay.com

Признање, које је установио Савет за неговање мисаоног наслеђа Радомира Констатиновића, додељује се бијенално књижевним и филозофским делима која су у естетско-књижевном и филозофско-хуманистичком смислу на трагу стваралаштва овог врхунског аутора.

Вегел је награђен за роман “Балканска лепотица или Шлемилово копиле”, у издању Академске књиге и у преводу с мађарског Арпада Вицка, за који жири сматра да је веома сложене романескне структуре и велика новина како у мађарској тако и у српској књижевности. Цветићанин је награду добио за дело “Константиновић - хроника”, издање Дан Графа из Београда и Фондације Сртанислав Винавер из Шапца.

Ова монографија оцењена је као капитално дело српске биографистке у којој је приказан живот и стваралаштво једног од најзначајнијих српских интелектуалаца, али и друштвене и културне мене друге половине прошлог века.

Н. П.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести