Рајко Каришић промовисао књигу портрета Врбашана: Сваки лик носи безброј прича

Иако је међу својим Врбашанима, али и широј јавности познат као фотограф који деценијама својим објективом бележи тренутке стварности око себе, Рајко Каришић је последњих десетак година једнако посвећен и цртању, где се истиче око 2000 портрета насталих у посебном серијалу “Оловком уместо објективом”.
10 rajko
Фото: Дневник (В. Фифа)

Каришић ће портрете настале у претходних десетак година објавити у четири књиге – монографије, а у петак је у врбаској гимназији “Жарко Зрењанин” представљена књига “Моји суграђани” у којој се налази 268 портрета Врбашана и Врбашанки.

- За овакву врсту едиције често ме питају како сам бирао људе и мој одговор је: никако! Нисам бирао, већ су се сви ти људи једноставно појављивали преда мном и у том тренутку се све то дешавало. Наравно то су људи које дуго и добро познајем и цртајући њихове портрете, ја сам опет у својим мислима разговарао са њима, евоцирао и радосне и тужне тренутке који ме везују за њих и то је истовремено била прилика да прођем један део свог живота и надам се да се то рефлектовало и на папир – каже Каришић, који је већ објавио књигу портрета својих колега фотографа, а након Врбашана на ред долазе савременици и уметници које ће Каришић објавити у још две књиге.    


Портрети једног фотографа и осмех на лицу
Фото: Дневник (В. Фифа)

Искрено се надам да ће моји Врбашани вечерас са осмехом на лицу листати књигу “Моји суграђани” сетивши се можда неких људих чије су портрете видели, да ће и њих као и мене те слике вратити у нека времена и подсетити на неке догађаје, разговоре, сусрете јер то и јесте била моја намера – да сваки од тих портрета изазове много дубљу реакцију, каже Рајко Каришић. 


Осим што је већину портрета нацртао из левог профила што се сматра знатно тежим “задатком” од анфас цртања, за данашње време је необично и само објављивање на папиру.

Фото: Дневник (В. Фифа)

- Никада се није правило толико фотографија као данас јер сада свако у сваком тренутку, у руци има фотоапарат, али већина материјала који настаје остаје негде на неким имагинарним хард-дисковима и како тренутно ствари стоје, сав тај материјал се може видети само ако вам аутори то на неки начин омогуће или дозволе. Е, ја сам кренуо другим путем. То што  имам на мојим хард-дисковима сам решио да преточим у књиге да би било доступно свима који још увек књигу сматрају светињом, а надам се да нас таквих још увек има доста – појашњава Каришић.

Фото: Дневник (В. Фифа)

О Каришићевом цртачком подухвату, али и његовој богатој каријери, на промоцији у свечаној сали врбаске гимназије говорили су др Радован Пејановић, др Владимир Копривица, Бранислав Зубовић, др Силвија Јелачић, Благоје Баковић, Мирослав Алексић, Милорад Куљић и мр Павле Орбовић чији су се портрети такође нашли у књизи “Моји суграђани”.

Н. Перковић      

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести