„Рашчараном свету” Андрићева награда

Збирци приповедака „Рашчарани свет” Јелене Ленголд, у издању београдског „Архипелага”, припала је једна од најугледнијих књижевних награда Андрићева за 2016, одлучио је жири у коме су били Милета Аћимовић Ивков, Александар Јовановић и Петар Б. Арбутина.
Jelena Lengold  foto: Dnevnik.rs
Фото: Јелена Ленголд фото: Дневник.рс

Милета Аћимовић Ивков је указао да је Јелена Ленголд приповедач који је стекао идентитет и глас поузданог и доброг књижевника обрађујући теме из нашег непосредног окружења.

„Љубав, патња, стрепња, саосећање, посвећеност, однос са најближима... дакле, све оне вредности за које човек сматра да су му нужне, а које му у данашњем свету недостају. Њена реченица је ефектна, кратка, стил избрушен и дорађен“, оценио је Аћимовић.

Књига Јелене Ленголд састоји се од десет приповедака у којима се, како наводи жири, гради интимистички свет, обојен интелектуалном скепсом, евокацијом и потребом за љубављу. Полазећи од модела класично схваћене приче, ауторка је својим приповедањем учинила драгоцени искорак у савременој српској прози. По речима председника жирија Александра Јовановића реч је о целовитој књизи која је обојена истом атмосфером.

Јелена Ленголд (Крушевац, 1959) ауторка је низа песничких и прозних књига које су преведене на бројне светске језике. Уз домаћа књижевна признања добитница је и Европске награде за књижевност за збирку “Вашарски мађионичар”.

У ужем избору за Андрићеву награду, која се додељује за од 1975. за причу или збирку прича, биле су и књиге „Списак сеновитих ствари” Милана Мицића и „Љубави Силвије Плат” Александре Мокрањац.  Награда ће бити уручена 10. октобра, када ће бити обележено и 125 година од рођења Иве Андрића.       

Н. П.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести