Расписан јавни позив за награду “Александар Тишма”

НОВИ САД: Фондација „Александар Тишма“, основана у Новом Саду 2016. расписала је јавни позив за Међународну награду за књижевност која ће носити име једног од наших у свету најцењенијих и најпревођенијих писаца.
aleksandar tisma
Фото: Dnevnik (Branislav Lučić)

Мисија ове Фондације је афирмација, популаризација и проучавање дела и личности истакнутог књижевника и академика Александра Тишме (1924-2003) а установљење награде, која ће се додељивати бијенално, је само једна од планираних активности. Ова међународна књижевна награда се ове године први пут додељује за најбољу књигу написану или преведену, са било ког језика, и објављену током 2016, 2017. и  2018. године на француском, енглеском и немачком језику или за целокупан опус писца. У конкуренцији за ово књижевно признање могу се наћи сви књижевно-уметнички жанрови писаца из целог света.

Чланови међународног жирија су светски познати писци и критичари: мађарски књижевник и есејиста Ђерђ Конрад, аустријски књижевник Петер Хандке, књижевница и преводилац из Швајцарске Илма Ракуза, француски писац Матијас Енар, као и књижевна историчарка и теоретичарка књижевности из Новог Сада Владислава Гордић Петковић. Конкурс је отворен од данас до 3. фебруара, а жири ће име првог лауреата ове награде саопштити до краја априла. Предлагачи могу да буду појединци, издавачи и институције из целог света, а уз предлоге треба да пошаљу књиге у ПДФ-у објављене на три наведена језика са образложењем на и-мејл: office@tisma-foundation.com. Жири делује самостално и одлуку доноси већином гласова, после детаљног разматрања пријава и предлога обавезује се да сачини образложење своје одлуке. Пре коначне одлуке обавезан је да саопшти ужи избор дела или опуса писца који се кандидују за награду, и то најкасније месец дана пре проглашења добитника. У образложењу се очекује да се поред високе књижевно-уметничке вредности дела истакну аспекти дела или опуса писца који указују на афирмацију међуљудске, културне и верске толеранције, коју је својим уметничким, преводилачким и уредничким радом истицао Александар Тишма. Награда се у сваком двогодишњем наградном циклусу може доделити само једном лауреату и не може истом писцу два пута, а састоји се од плакете и новчаног износа (10.000 евра). Правилник за доделу награде може се наћи на веб сајту Фондације http://tisma-foundation.com.

Уз награду у плановима ове Фондације је и отварање спомен-собе, организовање научних симпозијума, оснивање резиденцијалног центра за писце, преводиоце, научнике за изучавање Тишминог дела, као и обављање правно-административних послова за уступање ауторских права за објављивање и превођење његових дела. Новосадска издавачка кућа “Академска књига” 2010. је ушла у један од најамбициознијих пројеката издавање Тишминих целокупних дела у 27 књига на чијем приређивању ради тим еминентних професора, књижевних историчара, критичара и теоретичара. Уколико буде постојала обострана жеља и правне могућности “Академска књига” ће објављивати и награђена дела или једно дело из опуса награђеног аутора (уколико је награда додељена за целокупан опус), у ограниченом тиражу на српском језику, најкасније годину дана по додељивању награде.

Н. Попов

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести