Седам књига у ужем избору за награду "Васко Попа"

БЕОГРАД: Жири најугледније песничке награду "Васко Попа" уврстио је седам песничких књига у ужи избор, а добитник ће бити саопштен до 26. јуна.
Vasko Popa   Foto: evrsac.rs
Фото: Васко Попа  Foto: evrsac.rs

У ужем избору су књиге "Пенички атеље 2" Алека Вукадиновића у издању "Граматика", "Спасоносне невоље" Бојана Јовановића (Градац), "Одрон светлости" Братислава Р. Милановића (Српска књижевна задруга/Центар за културу и уметност).

Жири је одабрао и "Падање са дна" Мирослава Цере Михаиловића (Каирос), "Без зачина" Маје Солар (Културни центар Новог Сада), "У обручу" Бојане Стојановић Пантовић (Повеља) и "Неко налик киши" Веселина Мишнића (Индустрија књига).

Чланови жирија Радомир Андрић, Душко Новаковић, Владимир Гвозден, Славомир Гвозденовић и Јован Зивлак (председник) разматрали су 70 наслова из песничке продукције у 2017. години, који су пристигли на конкурс или су их они сами предложили.

Жири је констатовао да је песничка продукција богата и разноврсна и да представља "примерно заступање савремене поезије и њених могућности у контексту српске културе и стварности".

Награда "Васко Попа" установљена је 1995. године у Вршцу и уручује се сваке године на дан песниковог рођења, 29. јуна.

Циљ награде, коју додељује агенција "Ђорђевић", јесте да подржи и афирмише савремену српску поезију, уважавајући песнички допринос Васка Попе модерној српској поезији и његово непроцењиво служење песничкој речи.

Награда се састоји од Повеље с Попиним ликом, рад академског сликара Милана Блануше, и новчаног износа, чији су дародавци Град Вршац и "Сензал капитал" Радета Ракочевића (Београд).

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести