Шест књига у ужем избору за Награду Ђура Јакшић

НОВИ САД: У ужем избору Награде „Ђура Јакшић”, која се додељује за најбољу песничку књигу на српском језику, објављену у току претходне године, жири на челу с Јованом Зивлаком одабрао је шест наслова:
Srpska Crnja Djura Jaksic kuca foto jelena ivanovic-37.jpg
Фото: Dnevnik.rs

Позајмљена светлост Марије Шимоковић (Чигоја, Београд); Непозната природа Радивоја Шајтинца (Завод за културу Војводине, Нови Сад); Ум подивљале реке Драгана Јовановића Данилова (Повеља, Краљево); Заборављени дечак Саше Нишавића (Прометеј/Тиски цвет, Нови Сад); Размножавање домаћих животиња Тање Ступар Трифуновић (Нулта стварност, Сарајево) и Аве Мариа! Драгана Бошковића (самиздат).

Жири, у којем су још били Мирослав Цера Михаиловић у Бранислав Живановић, оценио је да је прошлогодишња песничка продукција била  поетички разноврсна, а да је респектабилан одазив на конкурс био израз не само уважавања овог призанања, него и  чињенице да је поезија неспорно присутна у великом броју културних центара у Србији.

Подсетимо,  Награду „Ђура Јакшић”, коју је пре више од три деценије установила Народна библиотека из Српске Црње, до сада су, међу осталим, добили и Љубомир Симовић, Матија Бећковић, Војислав Деспотов, Новица Тадић... а овогодишњем лауреату она ће бити уручена  2. јуна у Српској Црњи, у оквиру манифестације Липарске вечери.

М. С.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести