Слободану Мандићу „Бескрајни плави круг“ за роман године

Зрењанинском писцу Слободану Мандићу у Матици српској уручена је новоустановљена награда за најбољи роман године “Бескрајни плави круг”. У образложењу жирија, којим је председавао проф. др Александар Јовановић, наводи се да се Мандићев роман “Банатски палимпсести” (издавачи су “Агора” и Градска народна библиотека “Жарко Зрењанин” из Зрењанина) издвојио у конкуренцији наслова који су конкурисали за награду.
s
Фото: Б. Лучић

“Реч о је целовитом, добро написаном роману, са основним током радње и бројним рукавцима -епизодама који се, наизглед, удаљавају од основне приче, да би се потом још снажније улиле у њу. У основу ’Панонских палимпсеста’ смештен је сеобни усуд нашег народа, тачније живот херцеговачких колониста у средњем Банату. У сликању тог менталитетског претапања Слободан Мандић је у овом роману без премца у нашој књижевности“, наводи се у образложењу, уз напомену да је ово роман о одрастању, сазнавању света, бекству од куће, снажном осећању панонске равнице, студирању, усмерењу ка књижевности.

Жири је истакао и чињеницу да је у „Панонским палимпсестима“ Мандић модерне прозне поступке уградио у основну замисао приче, „у којој су, опет, укрштени различити слојеви његове културе, породична приповедачка традиција и време на делу“.

„Два основна задатка новоустановљене Награде ’Бескрајни плави круг’ јесу да чува спомен на Милоша Црњанског и његово дело, те да награђивањем књижевних дела објављених на српском књижевном простору дају подстрека развоју књижевности. Издвајањем романа ’Панонски палимпсести’ чини се да су оба циља постигнута“, оценио је жири, у којем су још били Младен Шукало, Горан Радоњић, Јелена Марићевић Балаћ и Небојша Лазић.

Говорећи о идеји установљења Награде „Бескрајни плави круг“, председник Матице српске проф. др Драган Станић подсетио је на чињеницу да наша најстарија књижевна, културна и научна институција негује признања за поезију, есејистику, књижевну историографију... али да до сада у Матичином систему награђивања није била покривена „велика матура сваке књижевности“ – роман.

Партнери за реализацију овог подухвата пронађени су у Удружењу грађана „Суматра“ из Новог Сада и Банатском културном центру из Новог Милошева. „Желели бисмо да Бескрајни плаву круг дуго траје, да установи један добар систем вредности, везан за српски роман, и да то темељно утиче на то да она стваралачка парадигма, коју отелотворује Милош Црњански, буде врло стабилна у српској књижевности и да се, како је то он рекао тридесетих година прошлог века, не изгубимо ни у колонији стране књиге, нити да оно што јесте некакав домаћи систем кодова наше културе тако конзервирамо да он не буде способан за даље промене“, поручио је др Станић.

М. Стајић

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести