Сомборски књижевни фестивал у Градској библиотеци "Карло Бијелицки"

СОМБОР: Након што су неколико седмица, због обавезне периодичне ревизије библиотечког фонда, врата позајмних одељења сомборске Градске библиотеке „Карло Бијелицки“ била затворена за љубитеље лепе писане речи, књижевни живот враћа се у пуном светлу.
knjige
Фото: pixabay

За сутра је  заказана промоција сабраних дела академика Мира Вуксановића, актуелног управника библиотеке Српске академије наука и уметности који је десетак година био директор управо ове сомборске установе. Предстојећи викенд резервисан је за још један у низу „Сомборски књижевни фестивал“.

Ова, хвале вредна, манифестација је покренута 2016. године и одвија се у организацији Градске библиотеке, а уз подршку Града Сомбора, Покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама, и компаније „Гомекс”. Фестивал је замишљен као дводневна манифестација током које ће се сомборској публици представити савремени токови домаће књижевности, домети писане речи, њен однос према свету, стварности, друштву и окружењу. Намера овогодишњег издања  Фестивала је представљање актуелне књижевне продукције те су гости релевантна имена из домена поезије, прозе, издаваштва и критике, Радивој Шајтинац, Владимир Копицл, Соња Веселиновић и Дејан Алексић, која су препозната од стране читалаца, критике и жирија најзначајнијих књижевних награда. 

Шести пут одржан је и конкурс за другу књигу аутора млађих од 35 година који нуди решење за проблем младих писаца код објављивања друге књиге. На конкурс су пристигла 22 рукописа, а жири у саставу Тамара Бабић, Бранислав Живановић и Драган Бабић издвојио је збирку прича „Осма“ Александра Танурџића, који је постао познат по свом првом роману „Уста ми пуна вишања“, а рођен је у Сомбору 1988. године.

Овогодишње издање Сомборског књижевног фестивала биће одржано на Дечјем одељењу Градске библиотеке „Карло Бијелицки“. Свечано отварање фестивала је у петак, 13 маја у 18 сати, као и додела награде Александру Танурџићу. Уследиће разговор и читање дела Радивоја Шајтинца и Владимира Копицла, уз модерирање разговора Драгана Бабића. Сутрадан, односно у суботу 14. маја, у истом термину публика ће, уз модератора Тамару Бакић,  имати прилику да присуствује разговору и читању дела Соње Веселиновић и Дејана Алексића.

М. Мћ

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести