„Стеван Пешић“ додељен Селимиру Радуловићу

Овогодишња књижевна награда „Стеван Пешић“ припала је Селимиру Радуловићу за песничку књигу „Дванаест” (објављену у издању Завода за уyбенике, Београд, 2018) одлучио је већином гласова жири у саставу Зоран Ђерић, председник; Зденка Валент Белић и Владимир Гвозден.
knjiga, pixabay
Фото: pixabay.com ilustracija

Награда у част Стевана Пешића (1939-1994) установљена је 1995. за најбољу књигу на српском језику, која евоцира теме и поступке писца чије је дело остварено у великом броју жанрова (поезија, есеј, путопис, проза, драма), а додељује је Градска библиотека у Новом Саду и Савет Месне заједнице Ковиљ, родног места писца, у оквиру манифестације Меморијал Стевана Пешића. Досадашњи добитници награде су значајни аутори савремене српске књижевности.

Селимир Радуловић (Цетиње, 1953) је до сада објавио девет песничких кањига за које је добио бројна књижевна признања. Збирка „Дванаест” се, по много чему, издваја из уобичајене песничке продукције. У њој, како је то приметио Иван Негришорац у инспиративном поговору, Радуловић пева „о духовној и животној драми пророка, апостола и светитеља“: „Бавећи се унутрашњим светом виших, Богу ближих људи, песник указује и на драму обичног човека суоченог са кратковечношћу сопственог постојања, али и неопходношћу да путем Бога и кроз Њега дође до представе о вишим световима“. Писање, као и сваки други стваралачки акт, представљало је начин приближавања човека Апсолуту, а кад имамо у виду и „теургијску функцију“ уметности, онда је то такође и могућност досезања до Бог - наводи жири указујући да је песнички субјект граница, али и спона између различитих светова, иначе супротних, недодирљивих. По оцени жирија, за слојевитије читање и тумачење Радуловићевих последњих књига неопходно је познавати библијске основе, јер то је оно што његовим стиховима даје ту додатну димензију, не ускраћујући им, при том, изузетну лиричност, топлину личног тона, исповедног, али и одмереног, достојанственог става. У настојању „да испише лист нови у Књизи небеској“, Радуловић је написао неке од стихова који ће обасјати „и тај стидљиви плам свеће“, највећа ватра оног који верује, али и страхује, оног који је грешио и кајао се, ученика који је кренуо за својим Учитељем.

- Тридесет три године (има у томе и симболике) је дуг песнички пут Селимира Радуловића, мера којом ће га мерити и одмеравати – данас: његова књижевна публика (читаоци и критичари), а сутра (јер се песник увек клади на будућност) – универзалност и тананост његових строфа, прецизност и савршеност његове метрике и његовог песничког говора- речено је у образложењу награде.

Награда ће бити уручена у петак, 20. децембра у 19 часова, у библиотечком огранку „Лаза Костић“ (Трг ослобођења 1) у Ковиљу, родном месту књижевника Стевана Пешића.

        Н. П.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести