„Тесла” Владимира Пиштала и на грчком

Роман “Тесла, портрет међу маскама” Владимира Пиштала доживео још један у низу успеха: управо је изашао из штампе у преводу на грчки језик што је уједно и 17. превод ове књиге нашег уваженог аутора на неком од светских језика.
knjiga, pixabay
Фото: pixabay.com ilustracija

Књига је објавила позната грчка издавачка кућа „Кастаниотис Едитионс„, у преводу Христоса Гоувиса, који је на грчки језик превео чак 10 књига Иве Андрића.

Овај Пиштгалов роман и у Турској је велики хит, за мање од три године истанбулски издавач „Зеплин” продао је више од 100 000 примерака, а управо је постписан и уговор са истим издавачем за превод Пишталовог романа „Миленијум у Београду” на турски.

Роман „Тесла, портрет међу маскама” у Србији остварио је незабележен успех – након НИН-ове награде и Награде Народне библиотеке Србије за најчитанију књигу, ушао је у читанке за основне школе и гимназије. У Србији је доживео 12 издања, а објављен је са успехом у свим бившим југословенским републикама. У САД, код угледног „Graywolf Prssa„, ове године се појавило и четврто америчко издање ове књиге. Крајем 2011. године појавило се и специјално звучно издање у интерпретацији глумца Петра Божовића, а 2015. звучна књига и на енглеском језику, коју је за америчке читаоце/слушаоце прочитао познати глумац Л. Ј. Гансер.

Канал Дискавери је 2018. припремио нову, амбициозну документарну серију о Николи Тесли „Tesla’s Death Ray„ за коју је интервјуисан и српски писац Владимир Пиштало.

Роман о Тесли требало би да добије и своју сценску верзију. У Српском народном позоришту у плану је да се ради представа по овом роману у драматизацји Небојше Брадића.

Српски издавач Пишталових књига издавчка кућа “Агора” наводи да овај роман комбинује фреску и икону, сагу и интиму. Теслина биографија је надахнута хроника једне од највећих промена у људској историји, у неколико земаља, на два континента. Повест о Тесли је прича о повести епохе.

Н. П.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести