"Тимочка лира" Ђорђу Рабреновићу

КЊАЖЕВАЦ:  Ђорђе Рабреновић из Нове Вароши 25. је добитник награде "Тимочка лира" коју додељује Радио Београд 2 најбољем младом песнику на Фестивалу културе младих Србије у Књажевцу, саопштили су данас из организације доделе награде. 
Đorđe Rabrenović rođen je 1992. godine. Student je Pravnog fakulteta u Beogradu. Foto: Tanjug
Фото: Tanjug

Ђорђе Рабреновић рођен је 1992. године. Студент је Правног факултета у Београду.У образложењу жирија за овогодишњу награду "Тимочка лира", каже се да се "песме Ђорђа Рабреновића одликују високом естетизацијом доживљеног, било да је реч о емпиријском било о стеченом искуству које припада цивилизацијском наслеђу.

Његови стихови су сведени, понекад недоречени до краја јер тиме песник тражи од читаоца активно учешће у надградњи песничког доживљаја. Поезија Ђорђа Рабреновића, која је отворена је и за традиционално и за модерно, попут капилара спаја прошло и савремено, па чак наговештава и песникову слутњу будућности.

На финалној вечери овогодишњег избора за награду "Тимочка лира", која је одржана у четвртак, 26. јула у Дому културе у Књажевцу, учествовало је десет младих песника из целе Србије. Другу награду освојио је Александар Станић Шкодрић из Ужица, а трећепласирани је Небојша Јанковић из Новог Сада. 

Награду "Тимочка лира", Радио Београд 2 додељује најбољем младом песнику у Србији од 1994. године. Осим плакете, добитнику ове награда припада и право на објављивање прве књиге песама.

На овогодишњем Фестивалу културе младих Србије у Књажевцу, представљена је књига "Последњи траг Хипербореје", прошлогодишњег добитника награде "Тимочка лира", Шимона Цуботе. 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести