Трејси Шевалије се дружила се читаоцима у Београду

БЕОГРАД: Ауторка чувеног романа "Девојка с бисерном минђушом“ и "Једна нит“ Трејси Шевалије дружила се данас са читаоцима у Београду, где се у књижари Делфи СКЦ окупио велики број љубитеља енглеске књижевнице нестрпљиво чекајући да добију потпис.
Танјуг/ Тара Радовановић/Трејси Шевалије
Фото: Танјуг/ Тара Радовановић/Трејси Шевалије

Шевалијеова је истакла да је срећна што се након девет година враћа у српску престоницу, као и да се никада није осећала као “славна списатељица бестселера”.

"Ако бих размишљала о томе да ли сам звезда, не бих имала времена да пишем. Увек се искључим када узмем оловку и папир у руке и концентришем се на причу, на ликове, на вас читаоце и покушавам да пишем најбоље што могу”, казала је.

Истраживање и сам процес припремања за писање јој, како каже, много значи и томе придаје доста пажње.

“Када стварам, морам вас, своје читаоце, да уверим да познајем време у којем нисмо живели, да вам пренесем како су изгледали ти људи, шта су пили, јели, како су мирисали”, објаснила је Трејси Шевалије.

Јунакиња романа “Једна нит” Вајолет Спидвел изгубила је вереника у Првом светском рату, попут многих жена тада, а како објашњава списатељица, породица и друштво су је због тога што је неудата одбацили и презрели.

"Она одлучује да узме ствари у своје руке и малим побунама се избори за своје достојанство и независност”, истиче Трејси Шевалије.

Према њенима речима, роман слави различите врсте љубави, према пријатељу, породици…

“Васпитавани смо да мислимо да је романтична љубав једина и најважнија љубав, а када дођете у године, ја имам 57 и то знам, схвати се да је она само једна од грана”, казала је Шевалијеова.

Трејси Шевалије је књижевну каријеру почела књигом "Девичански плаво“, али се прославила романом „Девојка са бисерном минђушом“, заснованом на причи о настанку чувене Вермерове слике.

Филм који је режирао Петер Вербер, инспирисан овом књигом, добио је три Оскара у различитим категоријама 2004. и овенчан је бројним другим филмским наградама.

После успеха првих романа наставила је да објављује бестселере: "Пали анђели“, "Дама и једнорог“, "Пламени сјај“, "Изузетна створења“, "Последњи бегунац“, "Плодови на ветру“, "Нови ученик“ и "Једна нит“.

Све ове књиге објавила је Лагуна и тиме се сврстала међу малобројне издаваче у свету који објављују све њене књиге.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести