Три романа у најужем избору за Виталову награду

БЕОГРАД: Романи "По шумама и горама" Миленка Бодирогића у издању Орфелина, "Откако сам купила лабуда" Тање Ступар Трифуновић у издању Архипелага и "Грозота или..." Слободана Тишме у издању Чаробне књиге, нашли су се у најужем избору за награду "Златни сунцокрет", саопштили су организатори.
knjiga, pixabay
Фото: pixabay.com ilustracija

Према мишљењу жирија за доделу награде "Златни сунцокрет", који чине Драган Јовановић Данилов, Драган Бабић и Владимир Гвозден, књиге које су ушле у најужи избор представљају изузетно успешна остварења и уносе свежину и другачији израз у токове савремене српске књижевности.

"Сва три романа су сведена, без вишкова и празног хода, садрже одређену врсту књижевне "лудости" која иступа против свепрожимајућег моралисања и лажне пристојности у српској култури. Ови романи на уверљив начин комбинују иронију и емпатију, они разумеју свет онолико колико се он може разумети, без претераних амбиција литерарних свезналица, а лирски дах вијуга њиховим страницама као неопходни зачин горким темама које се у њима обрађују" пише у саопштењу жирија.

Фабрика "Витал" из Врбаса ове године двадесет и трећи пут додељује књижевну награду Златни сунцокрет.

Награда Златни сунцокрет, у јавности позната и као Виталова награда, додељује се за најбоље књижевно остварење на српском говорном подручју у жанровима романа, приповетке, поезије, књижевне критике, есеја и књижевне публицистике, објављено у току претходне године.

Награда је први пут додељена 1996. године песничкој збирци Ивана В. Лалића, а међу добитницима су Радослав Петковић, Светлана Слапшак, Горан Петровић, Војислав Карановић, Владимир Тасић, Јовица Аћин, Милета Продановић, Драган Јовановић Данилов, Давид Албахари, Угљеша Шајтинац и Драган Великић.

Прошлогодишњи добитник је био Вуле Журић за роман "Помор и страх".

Одлуку о добитнику жири ће саопштити до краја јануара 2020. године.

Награда, која подразумева диплому и новчани износ, биће уручена у другој половини фебруара у Београду.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести