Три романа у најужем избору за награду "Златни сунцокрет"

БЕОГРАД: Жири Награде "Златни сунцокрет" у најужи избор је уврстио три романа - "Пурпурна декада" Владимира Копицла (Дерета) "Љубавна песма" Срђана Срдића (Партизанска књига) и "Људи без гробова" Енеса Халиловића (Лагуна).
knjige, pixabay
Фото: pixabay.com

Према жирију који чине Драган Јовановић Данилов, Драган Бабић и Владимир Гвозден, у најужем избору нашла се и збирка прича "Епизодисти и јунаци" Владиславе Војновић (Лагуна), као и есејистичка књига "Бекет: човек и дело" Боривоја Герзића (Златно руно - Милстоне).

Према мишљењу жирија, књиге које су ушле у најужи избор за награду "Златни суннцокрет" представљају успешна остварења која на различите начине афирмишу домете савремене књижевности.

Романи су пример приповедачке концентрације и спремности да се бескомпромисно оствари равнотежа између књижевног поступка и тематских изазова.

Владимир Копицл и Срђан Срдић на свеж, али и нелагодан начин истражују тему љубави у савременом свету постистине, хаоса тумачења и предрасуда.

Енес Халиловић исписује узбудљив роман који се најпре представља као убедљива прича о насиљу, а потом као суверен коментар о смислу писања и књижевног представљања. Владислава Војновић у својим причама, често кроз поступак замене места, истражује начине помоћу којих уграђујемо себе у приче и животе других људи.

Боривој Герзић исписује занимљиву биографију Семјуела Бекета, писца чији је живот сам по себи литераран; у исти мах, Герзић дочарава читав један заводљиви свет поставангардне уметности без којег се не може разумети данашњи тренутак.

Награда "Златни сунцокрет" за књигу године, позната у јавности као Виталова награда, додељује се 21. пут, а међу досадашњим добитницима су Иван В. Лалић, Рајко Петров Ного, Радослав Петковић, Милован Данојлић, Давид Алабахари, Драгослав Михаиловић, Војислав Карановић, Владимир Тасић, Горан Петровић, Слободан Владушић, Угљеша Шајтинац, Драго Кекановић, Светлана Слапшак и Драган Великић.

Прошлогодишња добитница је Тања Ступар Трифуновић за роман „Откако сам купила лабуда“.

Одлуку о добитнику жири ће саопштити почетком фебруара.

Награда, која подразумева диплому и новчани износ, биће уручена крајем фебруара у Београду.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести