У Америци објављена књига Бранка Микашиновића

Антологија „Српска сатира и афоризми” (Serbian Satire and Aphorisms), коју је приредио професор књижевности Бранко Микашиновић из Вашингтона, објављена је у Сједињеним Америчким Државама у издању „New Avenue Books„-а.
satira
Фото: Dnevnik.rs

Књига садржи радове 36 аутора и обухвата временски период од Бранислава Нушића (1864-1938), до најмлађе заступљене сатиричарке Драгане Пашић (1979).  На 563 стране налазе се драме, приче, песме и афоризми српских писаца.

За све ауторе, који су сврстани по годинама рођења, наведени су основни биографски подаци.  Предговор за ову антологију написао је приређивач Бранко Микашиновић, а аутор поговора је Дејан Стојановић.  Оба текста на концизан и информативан начин упознају читаоце на енглеском говорном подручју с историјатом српске сатире и њеним дометима у садашњем времену.

Захваљујући антологији „Српска сатира и афоризми” први пут су на енглески језик преведени и представљени прича „Страдија” Радоја Домановића и драма „Јазавац пред судом” Петра Кочића, а, такође, и радови низа савремених сатиричара. Бранко Микашиновић, аутор антологије „Савремена српска сатира и афоризми”, написао је и приредио више значајних дела на енглеском језику, међу којима су „Увод у југословенску књижевност”, „Савремена југословенска сатира”, „Југословенска фантастична проза”, „Српска фантастична проза”, „Изабране српске драме”, „Југославија: криза и распад”. 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести