У Кикинди почео 36. сазив Интернационалног симпозијума „Тера”

Отварањем изложбе монументалних скулптура насталих на лањском сазиву, у Кикинди је отпочео је 36. Интернационални симпозијум теракоте “Тера 2017”, у чијем сазиву ће до краја јула стварати шесторо уметника из Србије и иностранства.
М. Митровић/Скулптуре у теракоти настале на ранијим симпозијумима у Кикинди
Фото: М. Митровић/Скулптуре у теракоти настале на ранијим симпозијумима у Кикинди

На градском тргу су поводом отварања овогодишњег сазива приказане скулптуре настала пре годину дана, у продукцији уметника из Јапана, Француске, Пољске, Турске и Србије.

За три и по деценије на претходним сазивима симпозијума “Тера” учествовало је више од 260 вајара из 36 земаља са пет континената. Симпозијум “Тера” у Кикинди представља јединствену прилику уметницима из свих крајева света који конкурсом стекну право на учешће, да се детаљније упознају и изразе великим форматом у теракоти.

- Позивамо углавном најбоље уметнике из неколико земаља. Они проводе у Кикинди месец дана, на почетку сагледају претходне радове, упознају се са технологијом и проблемима, а потом на лицу места креирају своје радове – указује директор кикиндског Центра за ликовну и примењену уметност “Тера” Слободан Којић. 

Учесници овогодишњег сазива Симпзијума “Тера” су вајари Карен Махер из Перуа, Тагир Субханкулов из Русије,као и учесници из Србије Илија Шошкић, Игор Смиљанић, Драган Војводић и Давор Дукић.

Вајар Тагир Субханкулов из Русије каже да од учешћа на симпозијуму у Кикинди очекује много.

- Пре свега, радујем се новим познанствима. Први пут сам у Србији и упознавање са вашом земљом ми је веома занимљиво, такође са новим људима и уметницима – каже Субханкулов.

Перунка Карен Махер је веома срећна и узбуђена јер јој се пружила лепа прилика да изради скулптуру великог формата у теракоти. Она каже да је вајање великих скулптура за њу изазов и да ће научити нешто ново, да је о Кикинди и скулптурама које настају на симпозијуму “Тера” знала само из прича уметника који су раније били учесници, али да је потпуно другачије када је део тога. 

- Поред тога што смо уметници, ми смо породични људи, живимо од неких других ствари, тако да нам је ово лепа прилика да за ових месец дана не размишљамо о другим стварима већ само да радимо и да време што боље искористимо -истиче Давор Дукић.

Утисци Драгана Војводић из Новог Сада, који први пут учествује на кикиндском симпозијуму су одлични.

- Простор у којем се ствара је јединствен. Могућност да урадите у теракоти монументалне предмете је нешто што је важно за сваког уметника – сматра Војводић.

Симпозијум у Кикинди представља јединствену прилику уметницима из свих крајева света. Учеснике 36. сазива симпозијума “Тера” поздравила је помоћница градоначелника Кикинде Станислава Хрњак, нагласила да “Тера” већ деценијама инспирише вајаре из целог света, изразивши уверење да ће учесници овогодишњег сазива успети да у глини отелотворе своје уметничке идеје.

М. Митровић

Ускоро музеј „Тера”

- Озваничили смо почетак симпозијума, али је веома важно што ћемо ускоро отворити музеј “Тера”. Тамо ће бити изложен значајан број скулптура насталих на претходним сазивима. Већ од јесени, овде ћемо имати истурено одељење новосадске Академије уметности. Симпозијум “Тера” и даље може да рачуна на подршку надлежног министарства и локалне самоуправе – рекла је Станислава Херак.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести