У ужем избору за Нинову награду 12 романа

НОВИ САД: Жири Нинове награде за роман године, нашег најпрестижнијег књижевног признања, сачинио је ужи избор од 12 наслова.
Ninova nagrada Foto: Youtube/printscreen
Фото: Youtube Printscreen

Зоран Пауновић, Бранко Кукић, Марјан Чакаревић, Тамара Крстић и Иван Миленковић у првом кругу одабрали су 31 књигу од 201 романа, колико је укупно конкурисало за ову награду, а сада је тај број сужен на 12. Овај избор, како наводи жири, креће се у широком жанровском луку, од “хајдучког вестрена”, до повесне приче који увлаче у себе обрасце колажа, хронике, билдунгсромана...

Међу одабранима су роман “После потере” (Publicher) Зорана Ћирића приповедача, романсијера, песника и есејисте из Ниша, добитника НИН-ове награде 2001. за “Хобо”. Поједини критичари ову књигу о авантурама и подвизима Петронија Чарнојевића, познатијег као Црни Петар, најтраженијег бандита САД крајем 20. века, су жанровски одредили као хајдучки вестерн. У ужем избору је и роман “Помор и страх” (Лагуна) Вулета Журића који пише о Иригу 1795. и помору куге која је у Срему однела преко 2.500 живота за мање од годину дана. Журић је претходних година већ био у најужем избору за ову награду. Роман првенац позоришне критичарке Бранке Криловић “Прекасно” (Геопоетика) представљен је као проза о преиспитивању, усамљености, сусрету мушкарца и жене после четрдесет шест година. У овом кругу одабраних је и Јелена Ленголд, која је са романом “Балтимор” била у ширем избору, а нови “Одустајање” (Архипелаг) прати живот главне јунакиње у три животна доба као девојчице, младе жене и жене у зрелим годинама и доноси чињенице интимне и породичне историје.

С првим романом у овај избор ушла је и Лана Басташић чије дело “Ухвати зеца” (Контраст) је представљено као први роман у нашој књижевности о женском пријатељству у својој нимало романтичној верзији. Слободан Владушић, који је већ био претходних година у најужем избору, у роману “Велики јуриш“ (Лагуна) прича о људима који су се вратили из заборава и смешта своје јунаке у вихор Првог светског рата. Први роман Саше Савановић “Десети живот” (Контраст) најављен је као дело које прати београдско јефтино забавно место у коме се журке, секс и дрога сервирају уз сиромаштво и очај.

У овом избору је роман “Кружок на златни погон” (Агора) Слободана Мандића који пише о историји и пролазности пратећи давну прошлост, поратно време и уједињење Румунске и Немачке Сарче, долазак колониста. Владимир Табашевић, такође један од аутора који је претходних година био у најужем избору, у новом роману “Заблуда светог Себастијана” (Лагуна) проблематизује феномен жртве и заблуде о њој. Аутор исписује причу о рату деведесетих на простору бивше Југославије, али и причу о савременим заблудама у којима се сећања непрестано преображавају. У роману “Кречење” (Чаробна књига) Жарко Радаковић ствара палимпсест стварности, отвара простор и време за сећања, а како најављује издавач личности, догађаји и појаве парадирају на страницама ове необично меланхоличне књиге попут процесије под маскама. У ужем избору нашао се и роман филмског и позоришног редитеља, сценаристе и писца прича Горана Марковића “Београдски трио” (Лагуна) чији је главни јунак прослављени писац Лоренс Дарел, тада службеник британске амбасаде у Београду који се упушта у љубавну авантуру са женом једног високог руководиоца који ће у време Информбироа завршити на Голом отоку. Други роман Милана Ковачевића “Неживоти и искључења” (Трећи трг/Сребрно дрво) представљен је као крајње неконвенционалан а бави се актуелним и осетљивим друштвеним темама пратећи лажног профeсора који је предавао с фалсификованом дипломом.

Следећег четвртка Нин ће објавити финалисте, а 14. јануара ће бити саопштено име шездесет петог добитника Нинове награде за роман године.

Н. Попов

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести