У Врднику завршени 46. књижевни сусрети „Милици у походе”

Овогодишње издање књижевне манифестације “Милици у походе”, коју организије Културни центра Војводине „Милош Црњански” као својеврсну посвету Милици Стојадиновић Српкињи, одржано је протеклог викенда у њеном Врднику, где је  песникиња писала и одакле се и дописивала са многим великим својим савременицима.
knjige, pixabay
Фото: pixabay.com

У оквиру „Похода”, који су били део фестивала “Виле”, реализованог у оквиру пројекта “Нови Сад - Европска престоница културе”, прексиноћ је представљена Антологија “Ако сам ја она”. Антологију је приредила др Драгана В. Тодоресков, а КЦВ “Милош Црњански” објавио поводом десет година додељивања награде “Милица Стојадиновић Српкиња” по новим пропозицијама, по којим се ово књижевно признање додељује искључова ауторкама за најбољу објављену збирку поезије протекле године.

Тако су 46. „Походи”, окупили песникиње које су у протеклих 13 година добиле ову престижну књижевну награду. У фокусу су биле Радмила Лазић, Гордана Ђилас, Ана Ристовић, Тања Ступар Трифуновић, Даница Вукићевић, Драгица Стојановић, Емсура Хамзић, Кајоко Јамасаки, Стана Динић Скочајић, док је актуелна лауреаткиња ове награде, Јасмина Топић представила раније тог дана и нову књигу из едиције “Добитница књижевне награде “МШ” у издању КЦВ “Милош Црњански” – избор из њене поезије “Сада смо на острвима”, који је приредила књижевна критичарка Горица Радмиловић.

– Значај Антологија “Ако сам ја она” огледа се, пре свега, у именима која она садржи, али и у значајном раду и посвећености приређивачице Драгане В. Тодоресков – оценила је на промоцији Горица Радмиловић. – Фокусирајући се на појединачне поетике ових изузетних песникиња, приређивачица их је повезала на један аутентичан начин, у коме је нагласак на женском – на односима са природом, простором, људима, стварима, али, пре свега, нагласак је на оној сопственој спознаји и вредности писане речи. Пред нама је, можда не прва, али веома значајна антологија поезије коју пишу жене. На тај начин, жене су напокон и поново у фокусу књижевности.

Иначе, на темељима сарадње КЦВ “Милош Црњански” и Института за књижевност и уметност из Београда, манифестација „Милици у походе” завршена је Округлим столом на тему “Постајање ауторком: освајање женског ауторства у српској култури”. Скуп је отворила проф. др Жарка Свирчев, а својим су га тематима обогатиле, међу осталим, Радмила Гикић Петровић, Ана Коларић, Ирена Ћирић, Соња Веселиновић...  

М. С.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести