Удружење књижевника Црне Горе додељује Хандкеу почасно чланство

Удружење књижевника Црне Горе додељује Петеру Хандкеу, овогодишњем нобеловцу, почасно чланство у овој најстаријој књижевној организацији у Црној Гори, као и угледну награду „Макаријево слово“, за животно дело, за 2019. Годину, пише ЦДМ.
Peter Handke BLU
Фото: Дневник (Бранислав Лучић)

“Оним првим прекрасним словима, која је урадио јеромонах Макарије, „руководитељник“ Ободске штампарије, и којима је пре 525 година печатана прва ћирилична књига у Европи, „Октоих“, придодаје се и величанствено дело Петера Хандкеа”, наводе из Удружења.

“Овим чином УКЦГ одаје захвалност и поштовање искреном и правом пријатељу и добротвору српског народа, који је и делом и принципијелним највишим етичким ставом остао на страни истине, на страни правде и на страни жртве. Јер је Хандке и оне трагичне 1999. године, приликом бомбардовања, у тексту-апелу савести човечанства, под насловом „Читава планета зове се Југославија“, изјавио: „За оне, који се на нашој планети још нису претворили у Марсовце, и остале зелене кољаче, њихова домовина је, почевши од 24. марта 1999. године, Србија, Црна Гора и Република Српска”, каже се у саопштењу Удружења књижевника Црне Горе.

Почасно чланство и признање Петеру Хандкеу представља и дубоко поверење у исконску реч, и глас из средишта људске драме, чиме је овај писац даровао планету. Представља и уздарје Удружења књижевника Црне Горе у знак разумевања и љубави, и глас високог поштовања.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести