Уручена награда “Доситејево златно перо“

БЕОГРАД: Књижевна награда “Доситејево златно перо“ уручена је данас у Задужбини “Доситеј Обрадовић“ у Београду, а прво место на конкурсу за ово признање освојили су Ђорђе М. Ђурђевић и Никола З. Пеулић за коауторски рад “Анђео хедонизма: монашка трпеза од Светог Саве до Доситеја Обрадовића“.
knjige
Фото: pixabay.com

У образложењу жирија наводи се да, “поред завидних новина у приступу и интерпретацији, овај есеј издваја занимљиво и духовито излагање истраживачких резултата, висок степен информативности и луцидна запажања“.

“Следећи теоријске премисе поетике културе, аутори студије “Анђео хедонизма: монашка трпеза од Светог Саве до Доситеја Обрадовића“ одважили су се на рашчитавање канонских текстова “Карејског типика“ и “Хиландарског типика“ Светог Саве, написаног на самом крају 12. века, односно “Житија и прикљученија“ Доситеја Обрадовића из последње четвртине 18. века као прворазредних текстова културе који рефлектују друштвени хабитус, идеолошке оквире и духовно тежиште припадајуће им епохе“, наведено је у образложењу жирија.

Другу награду понела је Снежана Кадић за есеј “Достојно јесте славити тело: о естетици тела у поезији Ивана В. Лалића“, који по речима жирија “краси аналитичка смерност, интерпретативна изнијансираност и извојевана комплементарност у наизменичном наслањању на видове књижевног (поетичког), естетичког, антрополошког и теолошког мишљења о проблему естетике тела у делу једног од најзначајнијих српских песника друге половине 20. века“.

Трећа награда припала је Магди Миликић за оглед “Да ли је Америка “Крмача која прождире свој окот“: Апдајков терориста као образовни роман“, у којем је ауторка “интердисциплинарним самопрегором, компаратистичком предузимљивошћу и завидном акрибијом дошла до изванредног научног резултата“.

Поред тога, посебно су похваљени Јелена Калајџија за есеј “Сликовнице као водичи кроз институције културе и улазнице у свијет културе“, Алекса Ђукановић за оглед “Петер Хандке - универзални дијагностичар савременог доба“ и Даница Ђокић за оглед “Арзамашко лудило“.

По речима председника жирија Душана Иванића, пријављени учесници овогодишњег конкурса показали су “да културна примерност, мисаона продорност и духовна доследност Доситеја Обрадовића и даље могу бити на снази упркос свим искушењима и изазовима наше гротескне савремености“.

Подршку овом пројекту пружио је Секретаријат за културу Града Београда.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести