„Векови Бача” пример добре праксе очувања културног наслеђа

Из издавачке радионице Покрајинског завода за заштиту споменика културе изашла је књига „Како очувати и користити културно наслеђе” архитекте конзерватора др Славице Вујовић.
Fragment naslovnice knjige „Kako očuvati i koristiti kulturno nasleđe” dr Slavice Vujović  foto: Dnevnik.rs
Фото: Фрагмент насловнице књиге „Како очувати и користити културно наслеђе” др Славице Вујовић фото: Дневник.рс

Темељ ове изузетне монографске студије је ауторкин пројекат „Векови Бача” кроз који је, током протеклих десет година, развијен концепт интегративне заштите наслеђа (градитељског, ликовног, нематеријалног и природног), који се при томе ослања на примену савремених конзерваторских принципа и најновије научне методе.

У питању је искорак у односу на постојећи однос према наслеђу који се у заштити углавном базира на конзервацији, док пројекат “Векови Бача” и само наслеђе – у конкретном случају фокус је на бачкој Тврђави, Фрањевачком самостану и Манастиру Бођани – али и целокупну делатност на очувању тог наслеђа посматра као јединствену целину.

Унапређено наслеђе и његово укључење у друштво, културу, науку, економију и животну средину, недвосмислено доносе са собом квалитетнији живот (др Славица Вујовић)

Шта учинити да наслеђе, које је уткано у колективно памћење једне друштвене заједнице, постане ближе људима данашњице као нешто што може да допринесе и подизању квалитета њиховог живота – питање је на које др Славица Вујовић, најпре кроз сам пројекат а сада и кроз монографију, нуди један од могућих одговора. У том контексту она указује на значај не само бриге о наслеђу, него и разумевања тог наслеђа као извора са кога се црпи енергија за бољу стварност и будућност.

Истовремено ауторка детерминише и полазишта и правце којима могу да се крећу и други истраживачи и делатници у служби заштите како би, кроз повезивање савремених препорука и норми са конкретним културним наслеђем на терену, обезбедили његов адекватан третман кроз истраживања, валоризацију, будуће програме заштите али и одрживо коришћење тог наслеђа. Јединствена је оцена да је др Славица Вујовић овим дала значајан допринос будућем развоју заштите културних добара у Србији.

 М. Стајић

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести