Више од театролошке литературе: Радоњићеви Бегунци из безнађа

НОВИ САД: Само сам се бојао да не буде херметично, каже о својој новој књизи “Бегунци из безнађа” Мирослав Мики Радоњић, истовремено и докторској студији о драмском опусу Виде Огњеновић у контексту савремене српске драматургије и књижевне традиције.
miki radonjic
Фото: Dnevnik (Branislav Lučić)

Како је даље казао, хтео би да некога можда инспирише да прочита неку од Видиних драма, а нада се да ће књига имати и читалачку публику.

Радоњић је ово рекао на првом представљању своје нове књиге, јуче у Српском народном позоришту, присећајући се испита из естетике и питања о “Теорији романа” Ђерђа Лукача, за Радоњића и данас “потпуно неразумљивом штиву”, какво никад није желео и сам да пише.

Радоњић је шлагворт добио од менторке његовог докторског рада и рецензенткиње књиге, др Љиљане Пешикан Љуштановић, која је похвалила стручност и научност Радоњићевог рукописа, без кићења методолошким терминима, “алибија” у великим теоријским именима, што је књигу, по њеном мишљењу, учинило врло живом и пријемчивом за круг шири од позоришних заљубљеника.

Микију треба да служи на част што му књига није дијалог са ауторком, рекла је др Љиљана Пешикан Љуштановић и додала како она открива драму као живо огледало културе.

Др Светислав Јованов, као други рецензент књиге “Бегунци из безнађа” Мирослава Микија Радоњића, похвалио је ауторову “аналитичку решетку” у контексту српске драме, где се успоставља један нови традицијски низ.

Јованов је предочио да је Радоњић тематској разноврсности, склоности Виде Огњеновић ка историјским личностима као ликовима својих драма, приступио разноврсно, различитим кључевима, жанровски, стилски, језички, контекстуализацијама...

Последице прошлости живимо у сваком времену, својеврстан је закључак који је понудио Јованов.

Зоран Максимовић у име издавача, Позоришног музеја Војводине, изразио је задовољство што је после прве Радоњићеве књиге, “Стерија у огледалу 20. века”, кућа у којој ради објавила и другу, “Бегунци из безнађа”, чиме је настављен континуиран рад на публиковању значајних театролошких издања.

“Бегунци из безнађа” већ су добили и прво признање пулике, која је у великом броју присуствовала промоцији у Српском народном позоришту.

Наредна је заказана за данас, 1. марта, у Битеф театру, где ће о књизи говорити писац Милош Латиновић и позоришни китичар Александар Милосављевић. 

И. Бурић

EUR/RSD 117.2038
Најновије вести