Композитори неће Тасовца на челу БГФ

Управни одбор Београдске филхармоније предложио је Министарству културе и информисања, после спроведеног конкурса, да се за директора БГФ изабере пијаниста Иван Тасовац.

 Поред Тасовца, доскорашњег министра културе и информисања који је на челном месту у Филхармонији већ био од 2001. до 2013, за првог човека куће је конкурисао и флаутиста Љубиша Јовановић, редовни професор на Факултету музичке уметности у Београду и некадашњи члан Филхармоније (1998-2004). По пропозицијама конкурса, сваки кандидат је био у обавези да достави програм рада и развоја БГФ. Прилика да се изјасне о кандидатима и њиховим програмима пружена је и запосленима, који су убедљиву већину гласова, чак 71, дали Тасовцу, а само њих осам је било за Јовановића.

Мишљење Управног одбора, који је обавио разговоре са оба кандидата и запослених, квантитативно је изражено кроз бодове, укупно 100, при чему је та квантификација унапред одређена правилима конкурса. Критеријуми за бодовање били су руководеће искуство, професионална биографија, квалитет предложеног програма рада и развоја, резултат гласања запослених и утисак на интервјуу. На основу ових критеријума, Јовановић је добио 43 бода, док је Тасовац имао 96,5 бодова.

На темељу тога УО БГФ је и утврдио свој предлог с којим се, међутим, не слаже Удружење композитора Србије. У саопштењу које је ова асоцијација доставила медијима, УКС се противи избору Ивана Тасовца за директора Филхармоније сматрајући да кандидати немају исте професионалне резултате. По оцени Удружења композитора, за Тасовца у домену уметности не постоји ниједан доказ да је у последних 15 година имао такву активност, већ само менаyерску, док Јовановић има огромну и богату интернационално признату уметничку и педагошку биографију.

Не желећи да оспорава стручне квалитете чланова УО Филхармоније, Удружење композитора тврди да је њихово познавање материје при одлучивању о избору првог човека БГФ на „нивоу слабог аматеризма с крупним последицама за националну културу”. Удружење при томе замера Управном одбору што се никада ни једном речју није оградио од програмске политике, којом је, како тврди УКС, „дуго са програма Филхармоније такорећи била протерана српска музика”. „А управо је враћање српске савремене музике у програму Љубише Јовановића наглашено, док је Тасовац најавио супротно - наставак старе праксе изолације српске музике и домаћих извођача”, тврди Удружење композитора.

Н. П.
 

Јовановић: Одлучују некомпетентни

Недопустиво је да чланови Управног одбора Београдске филхармоније буду економиста, стручњак за спољну политику, новинар и банкар, јер је реч о нашем најзначајнијем оркестру уметничке музике, прокоментарисао је одлуку УО БГФ Љубиша Јовановић. Он каже да је Управном одбору доставио програм развоја на само пет страна, јер су тако услови конкурса захтевали, а на разговор је донео много шири и детаљнији програм, али то је било је узалуд јер ти људи, тврди, нису музички компетентни. По његовим речима, није етички и по прописима да „људи које је Тасовац именовао у Управни одбор сада одлучује о његовој кандидатури за директора БГФ”.
 

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести