Концерт у Храму Светог Саве у част 800 година самосталности СПЦ

БЕОГРАД: Концерт Певачког друштва Храма Светог Саве у част осам векова самосталности Српске православне цркве биће одржан сутра у Крипти храма на Врачару.
hram svetog save, Tanjug/Sava Radovanović
Фото: Танјуг/Сава Радовановић

На том бесплатном концерту наступиће три хора, чији су чланови свих генерација - хор "Растко", хор "Храма Светог Саве" и Певачко друштво "Мокрањац", а који ће се представити разноврсним делима духовне и народне музике.

Концерт у Крипти наставак је свечаности обележавања 800 година аутокефалности, а тај значајан јубилеј СПЦ биће крунисан завршетком радова у Храму Светог Саве.

Хор "Растко" је, како се додаје у саопштењу, први православни дечји хор у СФРЈ основан 1989. године. Репертоар чине класична дела духовне и световне музике, превасходно српских аутора као и литургијске песме.

Поред културног, духовног, васпитног и едукативног значаја, "Растко" има улогу у очувању националног идентитета и вредности СПЦ, а уједно и стратешком опредељењу Владе у оцувању националног идентитета, промоције Београда и Србије.

Чланови хора "Растко" певају недељом и празницима у Цркви Светог Саве, али и у Крипти на богослужењима патријарха Иринеја. Има више од 40 цланова од 5 до 11 и од 12 до 19 година, а подмладак је Певачког друштва "Мокрањац" основаног 1931. године.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести