„Кустендорф” од 13. до 18. јануара

Тринаести Међународни филмски и музички фестивал "Кустендорф" биће одржан од 13. до 18. јануара 2020. у Дрвенграду, на Мећавнику.
Kustendorf 2018/Tanjug
Фото: Танјуг/Раде Прелић

Како је јуче најављено, овај фестивала, чији је оснивач и уметнички директор Емир Кустурица, ове ће године бити посвећен редитељима.На конференцији за новинаре у Министарству културе, Кустурица је оценио да је ауторство пре тридесетак година било најзначајније, да је било органско, али да су се ствари у међувремену промениле. "Живимо у друштву спектакла, у блату друштва, затровани Холивудом.

Због тржишног ефекта, режисери данас губе функцију, те је овај Кустендорф посвећен њима", рекао је Кустурица, потврђујући да ће фестивал поново угостити прослављене ауторе, глумце и музичаре. Подсетимо, гости "Кустендорфа" претходних година били су Никита Михалков, Џони Деп, Моника Белучи, Лав Дијаз, Паоло Сорентино, Рубен Естлунд, Жак Одијар, Џим Џармуш, Одри Тату, Гаел Гарсија Бернал, Алексеј Балабанов, Андреј Кончаловски, Матео Гароне и многи други. Такмичарски програм састојаће се од 21 филма домаћих и иностраних аутора, који ће се надметати за Златно, Сребрно и Бронзано јаје. На конкурс су пристигла 722 остварења, а изабрано је 17 краткометражних и четири документарна филма, који се издвајају по стилу, техничком умећу и аутентичном погледу на свет.

Е. Н. Л.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести