Лауреат Павле Крстић

Престижна награда „Најперспективнији млади музички уметник у Србији” за 2016. уручена је прексиноћ у Скупштини града Београда новосадском пијанисти Павлу Крстићу.

„Награду АртЛинк-Сосијете Женерал видим као прилику за развој у сваком смислу. Она је међу реткима која младом уметнику пружа праву уметничку активност и која даје шансу за почетак каријере”, изјавио је лауреат ове награде, и након свечаног уручења, извео клавирски реситал са делима Рахмањинова и Шопена.

Покровитељи награде, Уметничка асоцијација АртЛинк и банка Сосијете Женерал, саопштили су да ће, поред новчане награде, снимања и издавања ЦД-а, лауреат добити прилику да одржи и неколико концерата у Србији и иностранству, од којих је први традиционални новогодишњи у Коларчевој задужбини 3. јануара у подне.

- Ово признање није тек само награда, него је специфична по томе што представља и прилику да се пуно свира, одржи неколико концерата, и сними ЦД. Све то ми даје могућност и да се представим широј публици – каже за наш лист Павле Крстић. – Већ сам, ево сада, свирао у Београду, захваљујући овој награди, још нисмо договорили наступе у другим градовима, али јесмо у Новом Саду, у Градској кући, мада још није прецизиран датум. 

Павле Крстић је завршио Музичку школу „Исидор Бајић”, а данас је студент престижног Универзитета Моцартеум у Салцбургу, где је већ јуче морао да отпутује због обавеза. Наступао је у Италији, Хрватској, Чешкој, Словенији, Француској, Русији, Србији, а као солиста је свирао са оркестром на отварању Светске конференције клавирских педагога у Новом Саду. Освојио је низ награда на домаћим и међународним такмичењима, од којих су најзначајније титула Лауреата свих пијанистичких категорија Меморијала Душан Протић у Београду (2012), те Сребрна матрјошка на Баљшој фестивалу на Мокрој Гори (2014). Добитник је покрајинске награде за најталентованије ученике АП Војводине, награде Доситеј из Фонда за младе таленте Републике Србије и Стипендије изузетно надареним ученицима Министарства просвете Републике Србије.

Публици је прексиноћ у Београду представљено и најновије ЦД издање прошлогодишњег добитника награде - младог хорнисте Урмина Нес Мајсторовића са делима Штрауса, Моцарта и Рахмањинова, док је директорка Коларчеве задужбине Јасна Димитријевић уручила на коришћење виолину, донацију Коларца и Амабасаде Јапана, младој виолинисткињи Марији Радовановић, која је концертмајстор ансамбла „АртЛинк млади виртуози”.

Н. Пејчић

 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести